Foto: Promo

Želeo sam čitaocima da ponudim iskren i objektivan roman, "pravi presek naše hrabrosti, podlosti i žrtve", kaže za Nova.rs niški pisac Branislav Janković, govoreći o svojoj knjizi "Zidanje ambisa", koja u izdanju beogradske Lagune stiže početkom sedmice u domaće knjižare.

Pročitajte još:

U samom centru događaja je početak zidanja Dečana, zadužbine Stefana III Nemanjića, potonjeg Stefana Dečanskog, tragične ličnosti naše istorije, nekog koga je otac oslepeo, a sin zadavio. Ali zidanje tog prelepog manastira samo je okvir slike koju slikaju trojica junaka ovog romana. A na toj slici, poput Direrovih grafika, imamo i pakao i raj, grešne i nevine, mučenike i mučitelje, jaganjce i vukove, navodi Janković.

Autor „Zidanja ambisa“ dodaje da je mnogo vremena uložio u istraživanje Srbije, tada Raške, u istoriju, običaje, zanate, život kako vlastele tako i sebara, pa i u jezik, jer to je bilo pretkosovsko vreme, znači bez turcizama, što je pred njega postavilo težak zadatak.

U manastirskoj tami Visokih Dečana, skriven visoko na kapitelu jednog stuba, vekovima stoji tajanstveni potpis Srđ grešni. Odoleva vremenu, krijući u sebi greh nepoznatog neimara. Ovo je priča o tom grehu, navode iz Lagune u najavi ove drame sa elementima različitih žanrova, što je jedan od Jankovićevih pečata.

Novinar i pisac Branislav Janković poznat je po svom serijalu romana o Jevremu Utviću, raspopu i istražitelju, a njegove „Suze Svetog Nikole“ uvrštene su u izbornu lektiru maturanata Tehničke škole „Ivan Sarić“ iz Subotice.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar