Akram Kan Foto: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia

Slavni igrač i koreograf Akram Kan postavlja na scenu "Knjigu o džungli" po motivima čuvenog dela Radjarda Kiplinga, ali iz lične perspektive. Premijera je zakazana za 2022. godinu, a jednu od pesama za komad napisala je Anuška Šankar, muzičarka i ćerka legendarnog Ravija Šankara.

Svetska igračka i koreografska superzvezda nedavno je, u ekskluzivnom intervjuu za Nova.rs, između ostalog ispričao i da ove godine radi na tri-četiri projekta, dva velika i dva manja. Slavni koreograf potom je za „Gardijan“ naveo i da se radi o „Knjizi o džungli“ i objavio i prvi trejler za taj komad.

Kan je kao desetogodišnjak igrao dečaka Moglija u jednoj indijskoj verziji „Knjige o džungli“, a sada, 37 godina kasnije, rešio je da se ponovo pozabavi Kiplingovim pričama, ali kroz prizmu razmišljanja o klimatskoj krizi.

„Želim da prikažem ‘Knjigu o džungli’ iz svoje perspektive pre nego iz Kiplingove. Ne možemo da se oglušimo na to da je on bio rasista i imperijalista, ali to ne menja činjenicu da je njegova priča nešto sa čim sam povezan. Mnogo je uticala na mene kada sam bio dete“, rekao je Kan.

Prema Kanovoj zamisli, Mogli zbog pogoršanih klimatskih uslova u Indiji dolazi u London i zatiče puste ulice, pretvorene u džunglu. Svet na sceni biće predstavljen uz pomoć animacija i projekcija, čime će biti izbegnuta potreba da se prevozi zahtevna scenografija i predstava će moći lakše da bude prikazivana bilo gde gde za to bude prilike. Kan je kao savetnika za vizuelni segment angažovao reditelja Endija Serkisa, a pesmu za ovaj komad napisaće poznata britansko-indijska muzičarka i kompozirorka Anuška Šankar, ćerka Ravija Šankara.

Akram Kan u novim radovima posvećen je odnosu prirode i čovečanstva, smatrajući da je priroda poslala ljudima kovid kao upozorenje. Time se, između ostalog, bavi i u komadu „Nadmudrivanje đavola“, koji bi publika 18. Beogradskog festivala igre trebalo da vidi na jesen.

– Jednom kada smo odvojili prirodu od čovečanstva, od naše sadašnjosti ili budućnosti, ispostavilo se da smo previše arogantni, da mislimo da možemo da kontrolišemo prirodu. A činjenica je da je Zemlja stvorena milionima godina pre nas i da će ostati i milionima godina posle nas. I imamo sasvim jednostavan izbor: da li želimo da postojimo na Zemlji ili ne. A mi pokušavamo da kontrolišemo prirodu, da vladamo prirodom, da silujemo prirodu, a i sami sebe time što joj ne vraćamo. I priroda će nas, naravno, eliminisati. Jer mi smo rak Zemlje. I takve misli su me veoma pratile, jer imam i decu, znate. Nikada nisam razmišljao o budućnosti dok nisam dobio decu. I onda sam se prestravio kada sam sve zamislio kroz njihovu vizuru, kada sam pokušao da zamislim tu budućnost koju ćemo im zaveštati – rekao je Kan u intervjuu za Nova.rs.

Svetska premijera Kanove verzije „Knjige o džugli“ planirana je za proleće 2022. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar