Gradonačelnik Užica UDUS-u: Naći ćemo mesto za novi mural, Foto: Facebook/Užice-Oglasna tabla, Vesna Lalić

Sa nevericom i ogorčenjem primili smo vest da su vandali na zgradi u ulici Momčila Tešića najpre oštetili lik Nebojše Glogovca, a potom da je vlasnik objekta dao dozvolu za postavljanje reklamnog panoa preko celog murala, naveo je glumac Vojislav Voja Brajović u pismu gradonačelniku Užica Tihomiru Petkoviću i lokalnim vlastima, zahtevajući da vandali budu kažnjeni, a mural bude vraćen u prethodno stanje.

„Poštovani gospodine Petkoviću, poštovana gospodo, obraćam Vam se u svojstvu predsednika Udruženja dramskih umetnika Srbije, reprezentativnog udruženja u kulturi (UDUS) i u ime hiljada članova Udruženja, a povodom sramnog čina skrnavljenja murala koji su Užičani 10. februara 2018. s ljubavlju posvetili Nebojši Glogovcu (1969-2018), jednom od najznačajnijih pozorišnih i filmskih glumaca koje je ova zemlja imala“, naveo je Brajović u pismu čelnicima Užica.

Mural sa likom Nebojše Glogovca koji je krasio užičku ulicu Momčila Tešiča pre tri dana je osvanuo prelepljen reklamom i uništen.

Писмо Војислава Брајовића, Председника Удружења драмских уметника, градоначелнику Ужица, поводом скрнављења мурала…

Posted by Milica Kralj on Петак, 03. јул 2020.

„Sa nevericom i ogorčenjem primili smo vest da su vandali na zgradi u ulici Momčila Tešića najpre oštetili lik Nebojšin, a potom da je vlasnik objekta dao dozvolu za postavljanje reklamnog panoa preko celog murala. Da situacija bude još gora, jedan od autora murala, likovni umetnik Boban Lazić, takođe nije među nama“, piše Brajović.

Predsednik UDUS-a podsetio je na Lorkine reči da „narod koji ne potpomaže i ne neguje svoje pozorište ili je mrtav ili je na umoru“.

„Velki Federiko Garsija Lorka je rekao da je pozorište ‘jedan od najizražajnijih i najkorisnijih instrumenata za duhovno uzdizanje jedne zemlje i barometar koji određuje njenu veličinu ili njenu klonulost… Narod koji ne potpomaže i ne neguje svoje pozorište ili je mrtav ili je na umoru“. I ulogama i svojom rečju u javnosti, Nebojša Glogovac je bio otelotvorenje ovih Lorkinih reči, a svi mi smo dužni da za generacije onih koji će doći posle nas čuvamo spomen na ovog velikog umetnika i njegova filmska, televizijska i pozorišna ostvarenja”, ističe Brajović.

Brajović je ispred UDUS-a zatrražio od čelnika Grada Užica da „odmah preduzmu mere iz svoje nadležnosti, pronađu i kazne počinioce i vrate mural u prethodno stanje“.

„Užice to duguje Nebojši Glogovcu, dobitniku Nagrade Dobričin prsten za životno delo i dvostrukom dobitniku nagrade Ardalion Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu“, zaključuje Brajović u pismu.

– Prva reakcija na to što je oskravljen mural sa Nebojšinim likom mi je: „Šta je to sa nama, ljudi?“ Poslali smo pismo, videćemo da li će nam odgovoriti, i mene zanima da li će biti reakcije. Znam ja da je to možda i utopija, ali važno je da se vidi naš stav, da se nikako ne slažemo sa tim – kaže kratko Brajović za Nova.rs ovim povodom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare