Sex Pistols, God Save the Queen
Foto: Vinyls / Alamy / Alamy / Profimedia, PA / PA Images / Profimedia

Jedan od najkontroverznijih singlova u istoriji muzike "God Save The Queen" Seks pistolsa biće ponovo reizdat uoči svečanog obeležavanja platinastog jubileja britanske kraljice Elizabete Druge.

Početkom juna Velika Britanija nizom svečanih događaja slavi 70 godina od kako je Elizabeta Druga na kraljevskom tronu. I tačno 45 godina od kako su „ukaljali“ proslavu srebrnog jubileja kraljice (dve i po decenije na prestolu) Seks pistolsi su se ponovo „namerili“ na Elizabetu Drugu.

Bože, spasi kraljicu i njen fašistički režim; od tebe su napravili morona“, pevao je 1977. godine Džon Lidon, alijas Džoni Roten sa grupom „Seks pistols“ koju je predvodio.

I ti stihovi su pre tačno četiri i po decenije izazvala sveopšti skandal u Velikoj Britaniji, a Seks pistolsi zabranjeni.

Ovo je vrhunac neukusa… Ako je pop muzika način da se ruše naše institucije, onda bi najpre ona trebalo da bude uništena – govorili su pre 45 godina britanski zvaničnici.

Prvobitni naziv pesme bio je „No Future“, ali kada je preimenovana u „God Save The Queen“ svi su je shvatili kao nečuveni atak na kraljicu. Međutim, članovi britanskog benda nisu imali tu nameru, da pesma bude čista kritika kraljevske porodice, već društvenih okolnosti u zemlji koja je krajem sedamdesetih bila u „buli“. Sve teškoće koje su u to vreme prolazili ostrvljani naročito su se slomila na plećima mlađih generacija. Otuda naziv pesme – Bez budućnosti! O tome je svojevremeno pričao Džon Lidon, u ono doba poznatiji kao Džoni Roten:

– Ne pišeš „God Save The Queen“ zato što mrziš Engleze. Pišeš takvu pesmu zato što ih voliš, a muka ti je više od načina na koji bivaju tretirani.

I zaista Seks pistolsi su se tada suočili praktično s uništenjem. Bili su zabranjeni na svakom koraku. Ne samo javni servis BBC, već i komercijalne radio stanice odbijale su da emituju singl „God Save The Queen“. Na televiziju nisu smeli da priđu, a lokalne zajednice odbijale su da im izdaju dozvole za nastupe. Mnoge prodavnice tada su odbijale da prodaju singl izdanje.

Seks pistols dan nakon što im je poništen ugovor s diskografskom kućom Foto: Edwards / News Licensing / Profimedia

Kada su izveli pesmu na dan proslave kraljičinog jubileja, na brodu koji je plovio Temzom, nekoliko članova benda, uključujući i njihovog menadžera Malkoma Meklarena bili su uhapšeni.

Ne samo da su bili na svim mogućim „crnim listama“, već su bili izloženi i fizičkim napadima. Tako su bubnjara benda Pola Kuka šestorica muškaraca napali s noževima i gvozdenim šipkama ispred londonske metro stanice, a Lidon i producenti benda ispred jednog paba u Hajberiju takođe su bili napadnuti sečivima.

Nije bilo baš lepo… Svi mi smo postali pomalo paranoični. Morali smo da budemo oprezni čak i kada bismo izlazili iz kuće – sećao se Kuk.

No, uprkos svim zabranama pesma je tada stigla do 2. mesta britanske liste singlova.

A tačno na proslavu još jednog jubileja biće objavljeno reizdanje čuvenog singla Seks pistolsa, javio je BBC.

Naravno, niko sada ne može da očekuje da će reizdanje singla sada izazvati bilo kakvu uzbunu ili metež, kao što je to bio slučaj 1977. godine.

Čak je i Lidon smekšao kada je u pitanju kraljevska porodica.

Žalim ih, jer su na neki način rođeni u pozlaćenom kavezu koji ih je potpuno odvojio od realnosti. Osećam čak neku vrstu empatije prema njima – izjavio je Lidon za BBC pre nekoliko godina.

Bez obzira na to s ovim potezom reizdanja bend se „ustremio“ na top liste, a kako prenose britanski mediji na hiljade vinilnih singlova već je odštampano uoči proslave kraljičinog jubileja narednog meseca.

Čak četiri hijade kopija sadržaće originalan snimak koji je 1977. godine objavila izdavačka kuća Virgin Records Ričarda Brensona, dok će se na B-strani naći pesma „Did You No Wrong“. A na gotovo dve hiljade kopija naći će se „alternativna“ verzija, veoma tražena svojevremeno na tržištu butlega, koja je tada urađena za A&M Records, gde je na B-strani numera „No Feelings“.

To izdanje sklonjeno je 1977. godine kada se izdavačka kuća A&M sukobila s bendom zbog njihovog nedoličnog ponašanja. Zapravo, kad je poništila ugovor s bendom. Čak je tada oko 25.000 kopija singla uništeno, a retki preostali primerci prodavani su za više od 15.000 funti.

Možda će sada, sa dve različite verzije singla, bend imati više sreće na top listama, spekulišu britanski mediji. Kada je kraljica slavila prošli, dijamantski jubilej, pre ravno jedne decenije, reizdat singl je uspeo da se domogne tek 80. mesta na britanskoj top listi…

Bonus video: Kraljica Elizabeta slavi 70 godina vladavine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar