Dvadeset godina od izvođenja predstave "Bordel ratnika" Foto: Vesna Pavlović/Muzej Jugoslavije

Tačno dve decenije nakon izvođenja pozorišne predstave "Bordel ratnika", premijerno odigrane 2001. godine u prostorima prazne zgrade Muzeja 25. maj, u Muzeju Jugoslavije će sutra, s početkom od 18 časova, biti organizovan razgovor s autorima, glumcima i saradnicima koji su radili na ovom komadu, saopšteno je iz ove institucije.

Ova godišnjica, osim tribinom, obeležava se i time što će Centar za kulturnu dekontaminaciju predati svu dokumentaciju o ovoj kultnoj predstavi Muzeju Jugoslavije.

U sutrašnjem razgovoru, koji zajednički realizuju Centar za kulturnu dekontaminaciju i Muzej Jugoslavije, učestvuju politički antropolog, izdavač, pisac i autor knjige „Bordel ratnika“ Ivan Čolović, rediteljka Ana Miljanić, istoričarka i koautorka projekta „Moderna – Srpski nacionalni identitet u XX veku“ u okviru kojeg je predstava realizovana Branka Prpa, autor scenskog dizajna predstave Branko Pavić, kompozitor Vladimir Pejković i asistenti režije Bojan Đorđev i Siniša Ilić.

Dvadeset godina od izvođenja predstave „Bordel ratnika“ Foto: Vesna Pavlović/Muzej Jugoslavije

Takođe, u tribini, koju će moderirati Simona Ognjanović, kustoskinja Muzeja Jugoslavije, učestvovaće i glumci iz kultnog komada: Vladislava Đorđević, Aleksandar Đurica, Jelena Ilić, Nataša Marković, Marija Opsenica, Miloš Timotijević

Na tribini će biti prikazani i digitalizovani materijali i snimci predstave, delovi TV filma „Zidanje Bordela ratnika“ (B92, 2001), kao i fotografije umetnice Vesne Pavlović i dokumentovana sećanja na predstavu. 

Dvadeset godina od izvođenja predstave „Bordel ratnika“ Foto: Vesna Pavlović/Muzej Jugoslavije

Predstava „Bordel ratnika“ nastala je na osnovu eseja Ivana Čolovića, kao i tekstova drugih autora i autorki i raznovrsne sakupljene građe, a igrana je u različitim prostorima prazne zgrade Muzeja 25. maj, koji je u to vreme ponovo osvajao svoju muzejsku funkciju. U tom pogledu, ova značajna umetnička produkcija na dvostruki način se vezuje za institucionalnu poziciju Muzeja Jugoslavije, dodirujući ne samo referentni tematski okvir kroz preispitivanje problema raspada jugoslovenskog kulturnog i političkog prostora, već i kroz direktno upisivanje u kompleksnu institucionalnu istoriju ovog Muzeja.

Ekipa predstave „Bordel ratnika“ Foto: Vesna Pavlović/Muzej Jugoslavije

Predstava je premijerno izvedena 21. avgusta 2001. godine. Nakon premijere, komad je igran još deset puta, a izveden je i na BITEF-u septembra iste godine. Predstava „Bordel ratnika“ realizovana je u okviru jednogodišnjeg projekta Centra za kulturnu dekontaminaciju „Moderna – Srpski nacionalni identitet u XX veku“, koji je kroz saradnju s istoričarima, umetnicima i svedocima nagovestio nova promišljanja Jugoslavije nakon ratova devedesetih godina 20. veka.

Bonus video:

Žbanić: Našim političarima odgovaraju sukobi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar