Miloš Timotijević Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Posle predstave „64“ koju je pozorište „Atelje 212“ izvelo na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu, glumac Miloš Timotijević, govoreći o svom liku, rekao je da muškarac trpi dok žena prolazi kroz mukotrpan period.

Miloša Timotijevića pitali smo šta muškarac danas trpi u vremenu koje ga je dovelo u neku novu poziciju koja se razlikuje od tradicionalne.

– Muškarčeva pozicija se promenila, neki su hteli, neki nisu hteli a neki još uvek ne daju svoju poziciju. Ona se ipak suštinski promenila i mi to moramo da prihvatimo ,da bi nastavili dalje u neki normalniji život i neku ravnopravniju budućnost. Primat se promenio, pre 60 godina muškarac je bio taj koji je donosio novac i sigurnost, danas to više nije tako. Žene danas uveliko rade a pre sto godina su se borile za pravo glasa – kaže za Nova.rs Timotijević.

Miloš Timotijević. Užice, JPF, Jugosslovenski pozorišni festival, okrugli sto, predstava 64
Miloš Timotijević u Užicu Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Ipak, veliki broj muškaraca se ne snalazi u toj ravnopravnosti. Dok žene uzimaju primat, stiče se utisak da muškarci padaju u žensku senku. Timotijević kaže da su takve promene neminovne te da je sve stvar prihvatanja.

– U zapadnom svetu imate i to da žena radi a muškarac ostaje kući sa decom, situacija se menja i moramo da prihvatimo da su normalne okolnosti ono što partneri unutari porodice odluče da je normalno. Ne postoji neki jedinstven obrazac za sve nas, tu je negde nova normalnost,  sve što što je pitanje dogovora je individualna stvar i to je u redu – dodaje glumac.

Ono što je velika pretnja jesu pritisci koji dolaze sa svih strana danas i otežavaju muškarcu privatanje te nove pozicije. Oni su, prema njegovom mišljenju, najveći neprijatelji donošenja ispravnih odluka. 

– Nije lako, pogotovo kada imate pritisak od tradicionalnog i pogleda na muškarca u današnje  vreme. Paradigma se menja a mi nekako kao da nismo spremni, društvo nije spremno da prihvati novu ulogu muškarca. Iz toga dolazi pritisak okoline, od roditelja, partnera, ali i lični pritisak koji sebi zadaje. Pod pritiskom se svi gubimo, ne samo muškarci već i žene. Pod pritiskom ne postoje dobre odluke. Neki ljudi umeju da razmišljaju pod pritiskom ali većina ne. Dobro je uvek udahnuti, prespavati, izmaknuti se pa tek onda doneti odluku, one pod pritiskom ne vrede, to je za većinu dobar savet – zaključuje glumac Miloš Timotijević.

Bonus video:

Svetlana Bojković u podcastu Snaga uma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar