Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Frontmen grupe "Riblja Čorba" Bora Đorđević uskoro će dobiti trg koji će nositi njegovo ime u velikom gradskom parku u Čačku. Ta lokacija je, inače, u naselju Vinara, gde se on rodio i živeo.

Prema rečima gradonačelnika Čačka, Miluna Todorovića, u centru grada, u velikom parku, tamo gde je Bora sa svojim prijateljima započinjao svirke, jedan trg poneće njegovo ime.

– Tu je i mini scena, gde će mladi, još neafirmisani čačanski bendovi tokom leta moći da sviraju. Nas Čačanin i prijatelj Bora Đorđević svoj rodni grad proslavio je širom sveta. Građane ova odluka neće ništa koštati, jer nema promene podataka u ličnim dokumentima, u vidu promene adrese. To će se dogoditi veoma brzo, dok sve prođe kroz procedure gradskih službi. Sve nas posebno je ganula Borina rečenica prilikom njegovog skorašnjeg koncerta da će se u Čačak vratiti zauvek, na padine Jelice – rekao je Todorović.

Kako je istakao i stihovi njegove nove pesme govore o tome, gde poručuje da se njegovo telo vrati u Srbiju, u Čačak, a srce da mu ostane u Sloveniji.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

– Zato će trg u parku poneti njegovo ime, da budućim generacijama bude u znanju da je jedan tako veliki muzičar svoju karijeru započeo baš na tom mestu – izjavio je Milun Todorović.

I sam Bora je kroz osmeh komentarisao ovu ideju, prilikom nedavno održanog koncerta u Čačku:

– To priznanje obično daju posthumno, a meni to posthumno ne znači mnogo, jer neću znati. Voleo bih da doživim tako nešto u Čačku. Doduše, imam nešto slično u beogradskom Zoološkom vrtu, tamo postoji staza koja se zove „Borino sokače“ zahvaljujući Vuku Bojoviću – istakao je Đorđević.

Naravno, njegovi prijatelji poput akademskog slikara Milana Čakajca, dr Prvoslava Savića i drugih su ga pozvali da se vrati u svoj rodni grad.

– Ne vredi, ljubav ga je odvela u Sloveniju, ali nam je obećao da će doći kad god ga pozovemo – kažu oni za naš portal.

Inače Bora Đorđević je pre nekoliko dana održao koncert za pamćenje u Čačku. Podsetio se i svog detinjstva, ali i pokojnog prijatelja Miše Aleksića koji je, nažalost, preminuo od korone. Njemu u čast je otpevao pesmu „Dve gitare“. Tada je i ocenio da je rok muzika u ozbiljnom problemu, a otkrio je tom prilikom da piše knjige:

– U pitanju su dve knjige pesama i jedan roman. U proznom delu ima pomalo autobiografskog, ali svakako ne govori u celosti o mom životu – kazao je legendarni Bora.

Bonus video: Damir Imamović