Foto: Bus Plus Production/ATAImages

Rođen sam u Čačku i veoma sam bio uzbuđen kada su me proglasili počasnim građaninom tog grada, a samo sam na privremenom radu u Sloveniji, izjavio je sinoć Bora Đorđević pred nastup s bendom Riblja čorba u okviru manifestacije Prva prestonica kulture.

Kako ističe Bora Đorđević, kao i svi njegovi prijatelji i on će se vratiti jednog dana na padine Jelice kako bi ostao „za stalno“.

U mladosti je izjavljivao da bi voleo da grad pored Morave dobije njegovu ulicu, ali sada kaže da se one dodeljuju posthumno, pa još nije spreman.

– Imam doduše jednu, u Zoo vrtu, koju mi je Vuk Bojović dao i zove se „Borino sokače“ – kaže frontmen Riblje Čorbe.

Kako naglašava, uvek ima tremu kada nastupa u Čačku, a sinoć je izveo i tri pesme sa novog albuma koji nije još izašao, a kada će biti objavljen ni sam ne zna.

– To su „Dve gitare“, našeg pokojnog basiste Miše Aleksića kojeg je korona odnela, „Oči malog psa“ i „Vratite nam sunce“ koju smo ja i Zoran Branković komponovali kada smo imali oko šesnast godina – objasnio je Đorđević, koji smatra da rok umire, ali da je Kralj Čačka odličan autor.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

– Postoji opravdana bojazan za rok muziku, ali eto, sve je na nama starcima – naveo je Bora i dodao da živi u Sloveniji sa ženom koju voli.

Ali, ipak je kazao i da „rezervišemo parcelu na padinama Jelice“:

– Pišem poeziju i jedan roman, ali još nemam naziv za njega – otkrio je Bora.

Bila mu je čast što je napisao stihove za najboljeg akvarelistu Milana Čakajca, koji mu je, kako je istakao, na prvom mestu posle njegovog profesora u školi. Jedna od poruka sa tih razglednica glasi: „Dobili ste šta ste hteli, grada Čačka akvareli“.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Po njegovoj oceni grad pored Morave opravdava titulu koju nosi od preksinoć.

– Čačak je zaslužio da bude prestonica kulture jer ima Točka, Brankovića, mene… U sportu ima čitavu reprezentaciju poput Kićanovića, Mišovića, Obradovića. Nađite mi drugi grad koji ima tako istaknute pojedince – zaključio je Đorđević.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Nedavno je naš sugrađanin dr Prvoslav Savić, jedan od najboljih patologa u Srbiji, uputio Bori pozivnicu da se vrati u Čačak:

– Ne vredi, ljubav ga je oterala u Sloveniju. Ceo život ga poznajem, od kada smo se rodili. Smatram da je sjajan umetnik, a pesma „Pogledaj dom svoj anđele“ treba da uđe u literaturu u osnovnim školama – objasnio je za Nova.rs Savić.

Bonus video: Riblja čorba u Mišinu čast

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare