Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Grad Čačak je večeras i zvanično postao prva Nacionalna prestonica kulture 2023. Na Gradskom trgu održan je multimedijalno-dramski spektakl, pod nazivom "Sve boje slobode", zasnovan na istorijskim zbivanjima, ličnostima i delima koja su vezana za grad pored Morave.

Svečana ceremonija izvedena je na četiri bine, a u njoj su učestvovali brojni glumci, pevači i kulturni radnici koji su se okupili kako bi ovu manifestaciju učinili spektakularnijom. Bunt, imaginacija i igra su tri priče izvedene u čast grada Čačka, koje se stapaju u jednu.

Prva priča, koja nosi ime „Graditelj“, predstavlja svojevrstan vid bunta, odnosno višegodišnju i viševekovnu borbu za obnovu crkve uprkos rušenjima od strane brojnih osvajača. Ona je inspirisana sudbinom hrama Svete Bogorodice – Gradačke, odnosno Sabornim hramom Vaznesenja Gospodnjeg.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Druga priča „Slikarka“ je predočila sučeljavanja slikarke sa okolinom na intimnom i profesionalnom planu, a inspirisana je životom i umetničkim opusom Nadežde Petrović.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

U trećoj priči, imenovanoj kao „Mađioničari, vreme igre“, publika je upoznata sa dva dominantna oblika igre u savremenom svetu – sportom i samim sobom. Ona je produkt karijere košarkaša Radmila Mišovića, ali i filmskog opusa Mlaomira Puriše Đorđevića. Režiju je potpisao Miloš Šarović, a po tekstu Svetislava Jovanova.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

U ovoj sjajnoj dramsko-scenskoj izvedbi učestvovali su glimci Narodnog pozorišta Vanja Milačić i Bojan Krivokapić. Oni su na sceni predvodili mlade kolege iz Čačka Unu Đelošević, Nikolu Stankovića, Vladimira Jocovića, Todora Trifunovića i Nenada J. Popovića. Čačane su oduševili i muzički izvođači među kojima su Braća Teofilović, Bilja Krstić, Kralj Čačka, Hor Muzičke škole „Vojislav Vučković“, KUD „Dule Milosavljević“ i drugi.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović i ministarka kulture Maja Gojković poručili su da grad pored Morave ispisuje novu istoriju.

„Veoma sam ponosna zbog četiri programske celine, Na Moravi, Na raskršću, Na kaldrmi i Na slobodi. Jedan od prioriteta našeg ministarstva je unapređivanje kulture. Ovaj grad je poznat po sportistima, vladarima, talentovanim kreativnim umetnicima poput glumice Sonje Savić“, poručila je Gojković.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

U okviru programa prve nacionalna prestonica kulture 2023, a povodom stogodišnjice rođenja arhitekte Bogdana Bogdanovića i pedeset godina od njegovog idejnog rešenja Spomen-parka, u Narodnom muzeju grada Čačka otvorena je izložba „Večito“.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Ovaj događaj u našoj ustanovi je otvorio manifestaciju Prestonice kulture 2023 ‘Čačanska rodna’. Izložba je posvećena Bogdanovićevom celokupnom stvaralačkom opusu, sa posebnim osvrtom na njegov kapitalni neimarski poduhvat u Čačku – Spomen park borbe i pobede“, rekla je za Nova.rs direktorka ove ustanove, Delfina Rajić.

Autor i kustos izložbe je mr Mare Janakova Grujić, koja je dala i likovni identitet izložbe.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Bogdan Bogdanović je rođen 1922. u Beogradu. Godine 1950. diplomirao na Arhitektonskom fakultetu na kom je prošao sva zvanja od docenta preko vanrednog do redovnog profesora. Bio je dopisni član SANU, dekan Arhitektonskog fakulteta, gradonačelnik Beograda. Dobitnik je brojnih nagrada

Deo manifestacije „Čačanska rodna“ su i akvareli slikara i akvareliste Milana Čakajac iz čačanskog sela Slatina.

„Moji akvareli se nalaze na razglednicama, šoljama i bedževima u okviru ovog događaja. Natpise za njih mi je radio dugogodišnji prijatelj Bora Đorđević“, kaže Čakajac za Nova.rs.

Milan Čakajac Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Kako kaže, grad pored Morave je dovoljna inspiracija za njegovo stvaralaštvo, a slogan „Akvareli grada Čačka – to je to i mirna Bačka“ su, ponavlja, Borino delo.

Podsetimo, građani će tokom godine u okviru programa „Čačanska rodna“ imati priliku da vide 90 programa, 365 različitih događaja, izložbi, filmskih projekcija, pozorišnih predstava, književnih večeri, koncerata, radionica, panela, tribina… Biće uključeno 4.730 učesnika, od kojih je 561 inostranih izvođača, 121 partnerska organizacija, a 48 iz inostranstva.

Završetak manifestacije „Čačanska Rodna” planiran je za 18. decembar 2023. otvaranjem Muzeja košarke u Čačku. Projekat “Čačanska Rodna“ potpisuju Kulturni centar Čačak, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, Narodni muzej, Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“, Međuopštinski istorijski Arhiv i Gradsko pozorište.

Projekat Prestonica kulture Srbije poduhvat je Ministarstva kulture po uzoru na „Evropsku prestonicu kulture“, sa ciljem da se kroz podršku lokalnoj samoupravi ojača kulturni razvoj i pospeše kulturna dešavanja, ali turistički razvoj na lokalnom nivou.

BONUS VIDEO: Čačak uz Luku, na društvenim mrežama uvrede

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare