Booking Balkan Foto: Promo

Nova sezona programa "Booking Balkan" počinje 26. februara sa početkom u 18 časova u Kulturnom centru GRAD gostovanjem Saše Savanović, Srećka Horvata i Igora Štiksa.

Pored ostalog, biće reči o Sašinom novom romanu „Novo Sada“, objavljenom u izdanju Partizanske knjige, o Srećkovim knjigama, ali i o njihovom regionalnom zajedničkom životu. Razgovor moderira Igor Štiks.

Saša Savanović (1986) književnica je i politikološkinja, piše prozu, esejistiku i publicistiku. Objavila je dva romana – „Deseti život“ (Kontrast, 2018) i „Novo Sada“ (Partizanska knjiga 2022), kao i niz priča, eseja i kolumni u časopisima i zbornicima u zemlji i inostranstvu. Koautorka je više istraživačkih studija. U svom radu se bavi post-kapitalističkim ekonomskim paradigmama kao i savremenim transformacijama rada, države i državljanstva. Piše na srpskom i engleskom jeziku, a pojedini tekstovi su joj prevođeni na desetak jezika.

Saša Savanović Foto: Juliane Liebert

Srećko Horvat (1983) je filozof i autor više od 10 knjiga, među kojima su „Posle Apokalipse“, „Radikalnost ljubavi“ i „Poezija iz budućnosti“. Autor je brojnih tekstova u nekim od najeminentnijih svetskih medija, kao što su Gardijan, Njujork tajms, Njuzvik, Al Džazira i Špigl. Profilisan kao jedan od važnijih intelektualaca u Evropi, zajedno s Janisom Varufakisom osnovao je DiEM25 (Pokret za demokratizaciju Evrope) i Progressive International, a nedavno je pokrenuo „Školu autonomije“ na otoku Visu.

Srećko Horvat Foto: Oliver Abraham

Igor Štiks je pisac i univerziteski profesor. Njegovi romani „Dvorac u Romagni“ (2000, nagrada Slavić), „Elijahova stolica“ (2006, nagrade Kiklop i Gjalski), „Rezalište“ (2017) i „W“ (2019) su prevedeni na petnaest jezika. Predstava „Elijahova stolica“, u režiji Borisa Liješevića, osvojila je Gran Pri Bitefa 2011.

Igor Štiks Foto: Deni Kukura

Liješević je 2015. na scenu Sarajevskog ratnog teatra postavio njegov prvi dramski tekst, „Brašno u venama“, a 2017. i njegovu dramu „Zrenjanin“. Londonski „Bloomsbury“ objavio je monografiju „Nations and Citizens in Yugoslavia and the Post-Yugoslav States: One Hundred Years of Citizenship“ (2015), koju je potom objavila i zagrebačka Fraktura. Sa Srećkom Horvatom potpisuje knjigu „Pravo na pobunu“ (Fraktura, 2010) i zbornik „Dobro došli u pustinju postsocijalizma“ (englesko izdanje Verso, 2015; Fraktura, 2015). Štiks je i autor knjige pesama „Povijest poplave „(2008). Nedavno je objavio i dve studije „The New Balkan Left: Struggles, Successes, Failures“ (s K. Stojakovićem, 2021) i Aktivistička estetika“ (2021). Za svoj književni i javni rad dobio je francusko odlikovanje Vitez umjetnosti i književnosti.

Booking Balkan program bavi se predstavljanjem autora i autorki Balkana i njihovim povezivanjem u međusobnoj interakciji i popularizaciji regionalne književnosti i prevodilaštva. Podržan je od strane Evropske mreže za književnost i knjige TRADUKI (Berlin). Autorka projekta i urednica programa je Jelena Pavlović.

Bonus video: Knjiga o Branku Cvejiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar