Milena Marković i Marko Tomaš, književno veče Foto:Bratislav Nikolić/Nova.rs

"Svi pišu pesme, ima pesnika ko šaše, ima pesnika ko govana i oni čak recituju svoje pesme..."

Svaki nastup Milene Marković čeka se u Beogradu sa nestrpljenjem, a kada je pored nje u društvu Marko Tomaš, onda je to posebna poslastica za ljubitelje poezije.

Ovo dvoje pesnika se jako dobro poznaju i sjajan su izbor za književni dvougao koji je sinoć organizovan u okviru programa Booking Balkan u prepunom KC Gradu. Milena i Marko su pravi primer da pesnici mogu da budu i te kako popularni i čitani, a zašto je to tako, videlo se između ostalog i na njihovom sinoćnjem nastupu.

– Hvala vam što ste došli, a mi ćemo probati da vam uzvratimo svojom poezijom – rekao je Tomaš na početku, i započeo čitanje „Pesmom o ovoj knjizi“ iz njegove poslednje zbirke „Stihovi iz automata“.

Milena Marković i Marko Tomaš, književno veče Foto:Bratislav Nikolić/Nova.rs

Milena je uzvratila sa pesmom „Džo Vlijams i ja“ za koju je rekla da je nije čitala 10 godina.

– Možda ti se dopadne, možda ne. Ma, bezveze je – rekla je autorka „Dece“ u svom stilu obraćajući se Marku.

Sala je bila prepuna mladog sveta, uglavnom ženskog pola, atmosfera za poželeti kada je ovakav događaj u pitanju. Milena i Marko dobro raspoloženi, svako uz svoje piće i obavezne cigarete, njih dvoje su naizmenično čitali svoje stihove iz brojnih knjiga koje su stajale na stolu ispred.

Dok je čuvena pesnikinja, između čitanja poezije, naručivala svoju čašu crnog vina s ledom, prokomentarisala je uz opšti smeh prisutnih.

– A ti nećeš novo piće, ti čekaš posle provod, a meni je ovo provod – rekla je gledajući u Marka.

Marko je dodao na to da je njemu provod tek ujutru.

– Kad god smo Milena i ja, uvek je borba između muškog i ženskog principa, s tim da je ona muški, a ja ženski – dodao je Tomaš i nastavio da čita.

“ U stranim smo gradovima i mi stranci, nema poznatih mirisa kojima se hrane samoća i strah od starosti…“, stih je iz njegove pesme „Mu“, iz zbirke „Skratio sam zbirku za glavu“.

– ‘Ajmo sad po dve pesme, dve ti, pa dve ja – predložila je Milena.

– Ne, hajde ti dve, ja jednu. Ja sam Hrvat, kod nas to više košta, veća je tarifa – odgovorio je popularni Hercegovac koji živi na relaciji Mostar – Zagreb.

„Čija nana crnu vunu prede“ Milenina je pesma koja je večeras izazvala najveće ovacije, a ona ju je najavila kao „gadnu“ i „zlobnu“.

Milena Marković i Marko Tomaš, književno veče Foto:Bratislav Nikolić/Nova.rs

„Svi pišu pesme, ima pesnika ko šaše, ima pesnika ko govana i oni čak recituju svoje pesme…“

– Jes’ da smo plaćeni za ovoliko, ali publika može da nas „zakiti“, ja sam maštala o tome – terala je Milena Marka da pročitaju još neku pesmu nakon predviđenog programa, ali on se nije dao.

– Kad bi te „zakitili“ sa 500 evra, ne bi ti bilo svejedno, meni ne bi bilo – uporna je bila pesnikinja, a Marko se sve vreme smejao.

Na kraju je bio i bis uz Mileninu pesmu „Govno jedno“ koju je posvetila „lepoj devojci“ u publici.

Sve u svemu, očekivano lepo veče u KC Gradu, uz prave pesničke zvezde sa ovih prostora.

Bonus video: Milena Marković – dobitnica Ninove nagrade za književnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar