Ves Anderson Foto: Photo by Kristy Sparow/Getty Images

Američki sineasta Ves Anderson biće ovenčan nagradom za originalan doprinos savremenom filmu na predstojećem Venecijanskom festivalu.

Nagrada za doprinos filmskoj industriji „Cartier Glory to the Filmmaker Award“ biće uručena Vesu Andersonu na 80. po redu Venecijanskom filmskom festivalu koji će biti održan od 30. avgusta do 9. septembra.

Ceremonija dodele nagrada zakazana je za treći dan čuvene filmske smotre na Lidu, 1. septembar kada će biti održana i svetska premijera novog Andersonovog filma „The Wonderful Story of Henry Sugar“. U novom ostvarenju, prvom posle „Asteroid Siti“, koji je premijeru imao u maju na Kanskom filmskom festivalu, u drugom naslovu u ovoj godini američki reditelj i scenarista okupio je sjajnu glumačku ekipu – Rejf Fajns, Benedikt Kamberbač, Dev Patel, Ben Kingsli i Ričard Ajoade. Film će u Veneciji biti prikazan van konkurencije.

Među prethodnim laureatima ovog priznanja bili su Ridli Skot i Volter Hil.

– Ves Anderson je jedan od malobrojnih sineasta čiji se unikatan i nepogrešiv stil može prepoznati već posle prvog kadra – izjavio je čelni čovek Venecijanskog filmskog festivala Alberto Barbera.

Ves Anderson Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Podsetio je prvi čovek Venecije da Andersonov univerzum vizionarske estetike „ispunjavaju odmetnici-sanjari koji su neizlečivo romantični“.

– Bilo da nas Vesove priče vode u Indiju, imaginarnu Mađarsku, Novu Englesku, Pariz ili gde god, uvek nas uvlači u svoj čudovišni, poetični i istinski humani svet. Sve je izmišljeno, bizarno, urnebesno smešno, ali njegovi junaci i heroji uvek nas dirnu u srce – ocenio je direktor kompanije „Cartier International“ Siril Vinjeron, odavši priznanje Andersonu za neogrančenu kreativnost.

Film Vesa Andersona, kako najavljuje „Dedlajn„, moći će da se vidi na Netfliksu već 13. oktobra.

Reditelj je svoj novi film opisao kao „ekstremno vernu“ adaptaciju istoimene kratke priče Roalda Dala iz 1977. godine o guruu koji vidi bez da koristi vid… Ovo je druga adaptacija dela Roalda Dala koje se „dohvatio“ Ves Anderson. Prethodno je 2009. godine snimio animirano ostvarenje „Fantastični gospodin Foks“ u kojem su igrali Džordž Kluni, Meril Strip, Džejson Švarcman…

Venecijanski filmski festival, uz Kan verovatno najznačajniji na svetu, otvara drama italijanskog reditelja Edoarda de Anđelisa „Comandante“, u kojoj donosi priču o spasavanju 26 Belgijanaca tokom Drugog svetskog rata pod komandom kapetana podmornice. U takmičarskom programu 80. Venecije su i novi filmovi Lika Besona, Sofije Kopole, Jorgosa Lantimosa, Agnješke Holand, Rjsukea Hamagučija…

Bonus video: Festival na Paliću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar