Foto: Dyana / Alamy / Alamy / Gregory Pace / Shutterstock Editorial / Piovanotto Marco/ABACA / Abaca Press / Profimedia/EPA-EFE/JULIEN DE ROSA/EPA/IAN LANGSDON

Nakon što su izvisili u Kanu, kontroverzni reditelji Vudi Alen i Roman Polanski ipak su pronašli "otvorena vrata" za svoje nove filmove i to na Festivalu u Veneciji.

Polanski će predstaviti crnu komediju „Palata“ smeštenu u otmen hotel u odmaralištu Gštad na švajcarskim Alpima uoči novog milenijuma, a Alen romantični triler „Šansa“.

Obojica reditelja imaju veliku bazu poštovalaca u Italiji uprkos optužbama s kojima se suočavaju godinama, zbog čega i jesu na crnoj listi mnogih smotri. Direktor Kanskog festivala Tjeri Fremo izjavio je da nije odabrao Alenovu krimi romansu na francuskom jeziku pod nazivom „Coup de Chance“, delom zato što „znamo da ako bi njegov film bio prikazan u Kanu, podigla bi se prašina“. (Vudija Alena je optužila rediteljeva usvojena ćerka Dilan Farou da ju je seksualno zlostavljao. Alen je uvek poricao te optužbe; dve istrage su zatvorene bez podizanja optužnice protiv njega. S druge strane, Polanskom je zabranjen ulazak u SAD. Reditelj je ostao stanovnik Francuske nakon što je ta zemlja odbila da ga izruči pošto je osuđen za silovanje 13-godišnje devojčice. Polanski je napustio SAD tokom trajanja suđenja i u više navrata negirao je optužbe za silovanje).

Venecijanski filmski festival ove godine proslavlja 80. rođendan, a danas je objavljen celokupan spisak ostvarenja koji će naći na programu od 30. avgusta do 9. septembra.

Kako smo već objavili, van konkurencije biće prikazana i prve dve epizode serije „I Know Your Soul“ (Episodes 1-2), Jasmile Žbanić i Damira Ibrahimovića, u režiji Alena Drjevića i Nermina Hamzagića (Bosna i Hercegovina). U okviru programa „Horizonti“ biće predstavljena i srpska manjinska koprodukcija „Housekeeping for Beginners“ Gorana Stolevskog (Severna Makedonia, Poljska, Hrvatska, Srbija, Kosovo).

Jasmila Žbanić Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Štrajk glumaca uticao je i na Filmski festival u Veneciji, te romansa o ljubavnom trouglu „Challengers“ u režiji Luke Gvadanjina neće biti premijerno prikazana na otvaranju, već tek sledeće godine. Film u produkciji MGM/Amazon, sa Zendajom i Džošom O’Konorom u glavnim ulogama, bio je spreman za debi u avgustu na Lidu, ali je u poslednjem trenutku povučen. Umesto toga biće prikazana italijanska drama Edoarda De Anđelisa „Comandante“, priča o spasavanju 26 Belgijanaca na moru tokom Drugog svetskog rata pod komandom kapetana podmornice.

Netfliks, koji ima dugogodišnju vezu sa Lidom, lansira tri naslova u konkurenciji. „The Killer“ Dejvida Finčera, u kojem Majkl Fasbinder glumi hladnokrvnog ubicu kojem počinje da se razvija savest, što ga dovodi do emocionalnog pucanja; i biografski film Bredlija Kupera o Leonardu Bernstajnu „Maestro“. Gigant za strimovanje se takođe takmiči sa „El Conde“ Pabla Lareina koji prikazuje diktatora Augusta Pinočea kao vampira, sa glumačkom postavom koju predvodi čileanska zvezda Alfredo Kastro.

Bredli Kuper Foto:EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Ves Anderson će biti u Veneciji van konkurencije sa svojom 39-minutnom komedijom „The Wonderful Story of Henry Sugar“ sa Benediktom Kamberbačem, Rejfom Fajnsom i Benom Kingslijem u glavnim ulogama. “The Wonderful Story of Henry Sugar” je prvi Andersonov film u Netfliksovoj produkciji.

Iz Amerike u borbu za Zlatnog lava ulazi i film “Origin” Ave Duverne inspirisano delom “Caste: The Origins of Our Discontents” dobitnice Pulicerove nagrade Izabel Vilkerson o sistemu hijerarhije koji je oblikovao Ameriku, kao i biografski film Sofije Kopole “Priscilla”, zasnovan na memoarima Prisile Presli “Elvis i ja” iz 1985. godine, piše „Varajeti“.

Elvis i Prisila Prisli Foto:Topham Picturepoint / Topfoto / Profimedia

Majkl Man predstaviće se sa trkačkom dramom „Ferari“, sa Adamom Drajverom u glavnoj ulozi Enca Ferarija, i Penelopom Kruz kao njegovom ženom, Laurom Ferari.
U konkurenciji je i film meksičkog reditelja Mišela Franka „Memory“, čija je radnja smeštena u Njujork, sa Džesikom Čestejn i Piterom Sarsgardom u glavnim ulogama, kao i novo delo “Evil Does Not Exist”, reditelja nagrađivanog “Povezi me” – Rjusukea Hamagučija.

Jorgos Lantimos se bori sa nadrealističkom naučno-fantastičnom pričom “Poor Things“, sa Emom Stoun, Markom Rafalom i Viljemom Defoom u glavnim ulogama. Film kompanije “Searchlight Pictures” je nastavak grčkog autora sa sedištem u Londonu na film “The Favourite” iz 2018. koji je debitovao u Veneciji. Zatim, tu je dugoočekivani „Io Capitano” Matea Garonea o homerovskom putovanju dvojice mladića iz Afrike koji napuštaju Dakar da bi stigli u Evropu.

Iz Francuske stiže „Dogman” Lika Besona u kome glumi Kejleb Landri Džons („Nitram”) mladića koji, u teškom životu pronalazi spas kroz ljubav prema psima. „Dogman“ označava Besonov rediteljski povratak nakon njegovog filma „Lusi“ iz 2019.

Lik Beson Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Bertran Bonelo se takmiči za Zlatnog lava sa naučno-fantastičnom romansom „Zver“ u kojoj Lea Sedu glumi izmučenu mladu ženu koja odlučuje da pročisti svoj DNK u mašini koja će je odvesti na putovanje kroz niz prošlih života. Van konkurencije biće prikazana drama koja se odigrava na vojnom sudu Vilijama Fridkina “The Caine Mutiny Court Martial” sa Kiferom Saterlendom u glavnoj ulozi. Fridkin će takođe biti na Lidu na prethodno najavljenoj projekciji nedavno remasterizovane kopije „Isterivač đavola“ u čast 50. godišnjice ovog filma.

Nedavno je objavljeno i da će žirijem predsedavati američki reditelj i producent Dejmijen Šazel. Uz Šazela, u žiriju će biti i novozelandska rediteljka i scenaristkinja Džejn Kempion, irski reditelj i scenarista Martin Mekdona i francuska rediteljka i scenaristkinja Mija Hansen-Lev. Pored njih, ove godine u žiriju će biti i prošlogodišnja dobitnica Zlatnog lava Laura Pojtras („All the Beauty and the Bloodshed“), argentinski reditelj Santjago Mitre, palestinski glumac Saleh Bakri, kineska glumica Šu Ći, kao i italijanski reditelj, glumac, producent i kompozitor Gabrijele Maineti.

Veče pre svečanog otvaranja Mostra će odati počast velikoj glumici Đini Lolobriđidi koja je preminula prošle godine.

Bonus video: Filmski festival u Kanu 2023. – Poznati na crvenom tepihu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar