Foto: Promo

Izuzetno mi je zadovoljstvo što imam priliku da prvi put prikažem svaj film baš na ovom mestu. Ni sami ga još nismo pogledali. A ne znam ni kako da se zahvalim ovoj ekipi zapanjujućih glumaca koji u mom fimu igraju glumce. Ovim rečima obratio se sinoć, uoči svetske premijere svog novog filma "Asteroid City" na 76. Kanskom filmskom festivalu američki sineasta Ves Anderson.

Pre nego što su ušli u velelepno zdanje Gran palea, crveni tepih bio je okupiran svima onima koji su želeli da vide jedan od najiščekivanijih filmova na ovogodišnjem izdanju čuvene smotre na Kroazeti. I tako su se kauboji, vanzemaljci, glumačke zvezde – ma, svi skupili na jednom mestu – u Kanu, na sinoćnoj premijeri novog filma Vesa Andersona „Asteroid City“. I svi oni zavredeli su šestominutne ovacije na svetskoj premijeri.

Skarlet Johanson, Tom Henks, Džejson Švarcman, Met Dilon, Maja Hok, Stiv Karel, Džefri Rajt, Edvard Norton, Ejdrijan Broudi, Brajan Krenston, Margo Robi i Džef Goldblum pojavili su se na crvenom tepihu ispred kanskog Gran palea predvođeni rediteljem Andersonom.

U novom filmu, koji je u takmičarskoj selekciji, američki sineasta donosi priču smeštenu u pedesete godine prošlog veka. Naime, plete storiju oko zamke postavljene turistima u pustinji i to na mestu gde je sleteo jedan asteroid. Ta lokacija postala je neka vrsta meke za ljubitelje „onostranog“, na kojoj se čak održava svake godine i konvencija.

Foto: Promo

Ali, to je samo jedna priča u okviru priče, s obzirom da zvezdana glumačka ekipa zapravo igra trupu glumaca koja je došla na to mesto zarad stvaranja pozorišnog komada o vanzemaljcima, asteroidu, svim onostranim stvarima koje možete zamisliti… Sve će to biti i „predmet“ TV šou programa. A taj komad u okviru komada napisao je Edvard Norton, a narator predstave je Brajan Krenston. I sve te zvezde, od Skarlet Johanson do Henksa zarobljeni su u pustinji nakon invazije vanzemaljaca. Film „Asteroid City“ zapravo odvija se na više nivoa, pa ko razume…

I nakon što je ekipa dočekana uz neverovatnu pomamu na Kroazeti, danas se Anderson i deo glumačkog ansambla pojavio pred novinarima. Upitan na susretu s medijima u Kanu da li, s obzirom na temu filma, i sam veruje u vanzemaljski život, Ves Anderson je odgovorio:

Foto: Shootpix/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

– Pa, znate… Ne bih se baš oslanjao na sopstveno mišljenje o toj temi. Sve ono što sam istraživao dok sam radio na filmu ne bi se baš moglo nazvati podrobnim akademskim istraživanjem – kazao je Anderson, izazvavši smeh novinara, da bi potom dodao:

Stiven Hoking insistira da je numerički neverovatno da tamo negde ne postoji vanzemaljski život. Ja ne znam…

Foto: Shootpix/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Reditelj, koji je potpisao scenario ostvarenja s Romanom Kopolom, govorio je uz zvezde filma Skarlet Johanson, Džejsona Švarcmana, Maju Hok, Brajana Krenstona, Stivena Parka… I svi glumci pričali su s nežnošću o saradnji s Andersonom na ovoj „poetskoj meditaciji o značenju života“.

Ne znamo tačno šta će se desiti, koliko će dugi naši životi biti, ko će sve ući u naše živote, i kako će se sve odvrteti… Ali, potrebno je ići napred i pričati priču – kazao je Krenston.

A glumica Skarlet Johanson, koja je izazvala najviše pažnje, naglasila je zadovoljstvo zbog prve prave saradnje s američkim sineastom:

Skarlet Johanson Foto: KCS Presse / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Nedostatak hijerarhije na kojem Ves insistira, uz kombinaciju s posebnim načinom pričanja priča, učinilo je da rad na ovom filmu bude takvo zadovoljstvo. Osećaš kao glumac da nema pritiska, jer se sve oko tebe kreće tako „podmazano“. U tome si u potpunosti. Kreirano ti je čitavo okruženje. To je fizički, opipljiv prostor. I tako ispunjava – poručila je Johanson.

Novi film Andersona, prvi nakon „Francuske depeše„, koja je takođe svetsku premijeru imala u Kanu pre dve godine, već su „secirali“ kritičari. Ali, kao što je to često bio slučaj s Vesovim opusom, ponovo su podeljeni.

Opet je uspeo, ocena je kritičara „Gardijana“. Nova komedija Vesa Andersona u, za reditelja karakterističnom pravolinijskom, „mrtvom“ stilu, uz pastelne boje donosi publici zvezdani glumački ansambl. Ekscentričnost, elegancija, veselje, obilje detalja pružaju, kako navodi kritičar Piter Bredšo, takvo zadovoljstvo gledaocu. Takođe i kicoški prikaz klasične američke pop kulture.

Wes Anderson Foto: KCS Presse / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Sa svakim novim kadrom, oči kao da su zalepljene za ekran. Ovaj film je iskaz, ekspresija stila. A kakav je samo to stil, zaključak je Bredšoa.

Poput svakog filma Vesa Andersona i „Asteroid City“ je oličenje rediteljeve poetike, smatra kritičar magazina „Indivajer. U pitanju je film o televizijskom programu koji govori o komadu o „večnosti i još nečemu“, kako to opisuje jedan od Andersonovih junaka. I ovaj „pustinjski šarmer“, kako naziva „Asteroid City“ kritičar, najbolje je Andersonovo delo još od filma „The Grand Budapest Hotel“. Zapravo, po sudu kritičara „Indivajera“, i jedan je od najupečatljivijih naslova u čitavoj karijeri sineaste.

Ako su svi Andersonovi filmovi obeleženi tenzijom između reda i haosa, nesigurnosti i sumnje, „Asteroid City“ je prvi kojem je ta tenzija subjekt. I dok bi neki rekli da bi ovo mogla da bude neka vrsta „samozabavljanja“ reditelja, neočekivani trenuci s kraja filma donose, kako piše „Indivajer“, izvesnu ravnotežu između ovih kontradiktornih snaga. Negde u gradu Asteroid, u komadu nazvanom „Grad Asteroid“, unutar još jednog komada „Grad Asteroid“, pa onda i TV programa glavni junak će na kraju shvatiti da je smrt još jedna od velikih nepoznanica s kojom treba da naučimo da živimo unutar ovog sna na javi kojeg svi delimo; kao misteriju istovremeno hladnu poput meteora i nepreglednu kao zvezde na nebu…

Kritičar „Varajetija“ međutim nije bio tako blagonaklon. Iako je, kako piše, film zamišljen kao stilizovana meditacija na temu tuge, teško da će neko pustiti suzu… Na zakukuljenost radnje gledaocu ostaje samo da pomisli: „Pa, šta je ovo?“

Iako „Asteroid City“ izgleda zapanjujuće, to je film samo za zagrižene ljubitelje Andersonovog opusa, a čak možda, po oceni kritičara „Varajetija“, ni za njih…

Bonus video: Kan, crveni tepih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar