Bioskopi u Srbiji se dezinfikuju, ulaznice samo 100 dinara

Kultura 25. Aug. 202018:01 > 20:08
Share:
Dezinfekcija bioskopa "Sinepleks", Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Danas je počela dezinfekcija bioskopa u Srbiji kako bi 1. septembra sve bilo spremno za prve projekcije posle šest meseci pauze, uzrokovane epidemijom koronavirusa. Tog dana ulaznice u svim gradovima Srbije koštaće 100 dinara, a na repertoaru će biti odabrani filmovi iz protekle godine.

U bioskopu “Sinepleks” za Nova.rs kažu da u danima koji predstoje izvršiće poslednje pripreme za ponovni početak rada – potpunu dezinfekciju sala i svih površina, postavku pleksiglasa i dezinfikacionih sredstava na ključnim pozicijama i obučiti zaposlene, kako bi dočekali publiku u svojim dvoranama poštujući predložene mere zaštite.

Dezinfekcija bioskopa “Cineplex” danas u tržnom centru “Ušće”, Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Raspored sedenja je već prilagođen novim standardima u sistemu, tako da se automatski prilikom kupovine ili rezervacije ulaznica sa obe strane u redu ostavlja po jedno prazno sedište. Ukoliko pak dolazite da gledate film u paru ili grupi do šest osoba, možete da sedite zajedno, samo će se primeniti isti princip blokiranja po jednog sedišta sa obe strane. Kao što nam je držanje rastojanja i nošenje maski postala svakodnevnica, tako će se te mere primenjivati i u prostorijama bioskopa. U foajeu i toaletima bioskopa je neophodno da se održava udaljenost od 1,5 metra, što će biti jasno obeleženo, kao i nošenje maski, kako od radnika, tako i od strane posetioca – objašnjava Aleksandra Garić, šef marketinga bioskopa “Sinepleks”.

Dezinfekcija bioskopa “Cineplex” danas u tržnom centru “Ušće”, Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sa poštovanjem jednog sedišta razmaka između posetilaca kapaciteti sala biće umanjeni, a u kojoj meri najviše će, kako navode u “Sinepleksu”, zavisiti od toga koliko će imati grupnih ili pojedinačnih poseta.

U sklopu akcije “Povratak u bioskope”, publika će u bioskopima “Sinepleks” moći da pogleda domaći film “Ajvar” rediteljke Ane Marie Rosi, naučnofantastičnu akciju “Spajdermen – daleko od kuće” Džona Votsa, avanturu “Džumandži – sledeći nivo” Džejka Kasdena, najnovije ostvarenje Kventina Tarantina “Bilo jednom u Holivudu”, jedan od najgledanijih filmova prošle godine “Džoker” Toda Filipsa.

Dezinfekcija bioskopa “Cineplex” danas u tržnom centru “Ušće”, Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na repertoaru će biti i “Gospoda” Gaja Ričija, “Paklene ulice – Hobs i Šo” Dejvida Liča, “Patrolne šape 2” Čarlsa Bastiena, “Star Wars – Uspon Skajvokera” Džej Džej Abramsa, “Kralj lavova” Džona Favra, “Kapetan Marvel” Ane Boden i Rajana Fleka, “Aladin” Gaja Ričija, “Grdana – Gospodarica zla” Joakima Reninga, “Zaleđeno kraljevstvo 2” Dženifer Li i Krisa Baka, “Boemska rapsodija” Brajana Singera, “Le Man ’66: 24 hours” Džejmsa Mangolda i “Frka” Kevina Džonsona.

Uz podršku Filmskog centra Srbije, svi prikazivači i distributeri filmova u zemlji su se ujedinili i zajedničkom akcijom započinju rad, uz poštovanje svih mera predostrožnosti koje su doneli Vlada Srbije i Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19.

“Filmski centar Srbije je još na samom početku pandemije prepoznao da su distributeri i prikazivači prvi osetili prekid u radu i da će se poslednji vratiti normalizaciji, gotovo šest meseci nakon što su bioskopi u Srbiji zatvoreni. FCS je uložio značajna sredstva i energiju u razvoj i osavremenjivanje bioskopske infrastrukture širom Srbije i jedan od naših prioriteta je da se ova grana filmske industrije što brže oporavi, ali i poboljša nakon perioda u kome nije imala mogućnost da ostvari prihode“, izjavio je direktor FCS-a Gordan Matić.

Otvaranje bioskopa planirano je prvo za početak jula, pa tokom avgusta i odlagano je zbog epidemiološke situacije, da bi na sastanku predstavnika Vlade Srbije i ustanova kulture 19. avgusta odlučeno da se dozvoli odvijanje kulturnih događaja pred 500 ljudi uz primenu preporučenih mera za sprečavanje širenja koronavirusa.

Pročitajte još:

Već za 2. septembar u bioskopima će biti premijerno prikazani novi filmovi, a u “Sinepleksu” veruju da se publika uželela gledanja filmova na velikom platnu i očekuju njihov povratak u bioskope.

– Nakon skoro šest meseci pauze u radu, publika se veoma uželela bioskopa. Posetu je teško proceniti u ovom trenutku, ali verujemo da će se, uz poštovanje svih mera i u svetlu nove normale koja nas okružuje, publika vratiti u bioskope. Prva premijera biće “Tenet” reditelja Kristofera Nolana, koji je veliki ljubitelj bioskopa i od čijih filmova se uvek dosta očekuje. Pravi ljubitelji gledanja filmova u bioskopu jedva su dočekali da taj film stigne na repertoar naših bioskopa i željno iščekuju da karte budu puštene u prodaju – ističe Aleksandra Garić.

U prvih mesec dana rada bioskopa, pored “Teneta”, premijere će imati i Diznijev “Mulan” Niki Karo, treći nastavak sada već popularnog serijala „Kingsman – Početak“, u kome igraju Rejf Fajns i srpska glumica Branka Katić, kao i „Novi mutanti“ Džoša Buna.

 

Komentari

Your comment