Kako dalje, Mejnstrim, Prizivanje: Đavo me je prisilio na to, Moja godina sa Selindžerom, filmovi
Foto: Promo/imdb/FEST/©IFC Films/Courtesy Everett Collection/ Warner Bros. / The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

U domaće bioskope stigli su novi filmovi na kojima su radile nove mlade nade Holivuda: Maja Hok, ćerka Itana Hoka i Ume Turman, Margaret Kvoli, ćerka Endi Mekdauel, i Đija Kopola, unuka Fransisa Forda i bratanica Sofije Kopole.

Repertoar domaćih bioskopa od juče je bogatiji za nekoliko novih naslova: horor „Prizivanje zla 3“ i tri dramska ostvarenja iz programa 49. Festa – „Moja godina sa Selindžerom“ sa Sigorni Viver i Margaret Kvoli, izraelski road movie „Kako dalje“ i „Mejnstrim“ Đije Kopole sa Endruom Garfildom i Majom Hok u glavnim ulogama.

„Moja godina sa Selindžerom“ (My Salinger Year), film koji su neki nazvali verzijom „Đavo nosi Pradu“ smeštenom u svet izdavaštva, snimljen je u kanadsko-irskoj koprodukciji a svetsku premijeru imao je na otvaranju 70. Berlinskog festivala.

Glavna junakinja je Džoana (Margaret Kvoli), koja sanja da postane književnica, ali devedesetih godina u Njujorku taj put je dugačak i težak. Kada se zaposli kao asistentkinja književne agentkinje Margaret (Sigorni Viver), svesna je da tu priliku mora maksimalno da iskoristi. Ostaje smirena iako telefoni neprestano zvone i puna samopouzdanja obračunava se sa staromodnom i tvrdoglavom šeficom. A u agenciji, čini se, sve se vrti oko samo jedne osobe – ostarelog, kultnog autora Džeroma Dejvida Selindžera, na čije poruke obožavalaca odgovara upravo Džoana.

Reditelj je Filip Falardo a distributerska kuća „Dexin Film“.

Iz distributerske kuće „Megakom“ dolazi svojevrsna oda kulturi jutjubera, ostvarenje „Mainstream“ u režiji Đije Kopole.

Film, koji je svetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Veneciji početkom septembra prošle godine, obrađuje temu uticaja društvenih mreža na realan život i postavlja pitanja koliko smo spremni da se odreknemo sebe u trci za lajkovima, popularnošću i zaradom, te da li postoji granica između ljudi koji „prodaju dušu đavolu na Internetu“ i  onih drugih koji misle da su uz pomoć satire iznad društvenih mreža, a zapravo idu ka istom cilju.

Maja Hok, ćerka Itana Hoka i Ume Turman, igra Frenki, devojku iz Los Anđelesa koja želi da živi po svom. Suočavajući se sa smrću oca, ona hoće da učini nešto značajno, ali nije sigurna kako, u svetu punom sadržaja i narcizma, u kojem nije lako “ne upoređivati se i ne očajavati.“ Poznanstvo sa misterioznim Linkom (Endru Garfild), čovekom koji živi život bez pravila, nadahnuće je da snimi i postavi na internet njegove antimejnstrim pripovedi.

Scenaristkinja i rediteljka filma Đija Kopola je unuka čuvenog sineaste Fransisa Forda Kopole (“Kum”, “Apokalipsa sada”), koja je debitovala 2013. filmom „Palo Alto“.

 

Emotivna priča o odrastanju oca i sina, „Kako dalje“ (Hine anachnu / Here We Are), u režiji Nira Bergmana, bavi se posebnom vezom između roditelja i deteta i pitanjem kada je roditelj spreman da prihvati da mu dete odrasta.

Otac i sin, Aharon i Uri, žive zajedno tiho i rutinski, sa svojim zajedničkim igrama i šalama, daleko od stvarnog sveta. Uri je autističan, i sada je kao mlada osoba možda vreme da živi u specijalizovanom domu. Dok su na putu do institucije, Aharon odlučuje da pobegne sa sinom i krene na put, znajući da Uri nije spreman za ovo razdvajanje.

Kritičari ovo ostvarenje nazivaju i filmom odrastanja (coming of age) jer su se zajedno, otac i sin uputili na putovanje, i fizičko i duhovno, koje kroz zabave ali i izazove vodi do novih početaka. Razlog ovog putovanja je razmimoilaženje u mišljenju Aharona (otac) i njegove bivše supruge oko toga da li njihov sin treba da nastavi život u specijalnoj ustanovi ili ne.

Emotivan i iskren, film prikazuje jedinstvenu ljubav i privrženost oca i daje nam uvid u kompleksan svet mladića sa autizmom.

U glavnim ulogama su Šai Avivi i Noam Imber.

Reditelj Nir Bergman je debitovao filmom „Slomljena krila“ 2002. Od tada je napisao i režirao nekoliko nagrađivanih filmova i uspešnih TV serija, među kojima i Na terapiji.

„Kako dalje“ prikazivaće se u bioskopima širom Srbije: DKC, Art bioskop Kolarac, Tuckwood, Kombank dvorana, CineGrand, Cineplexx Ušće, Kulturni centar Novog Sada, bioskop Kruševac, Eurocinema Subotica, Abazija Palić, Fontana, Bioskop Jugoslavija Vrbas…

Distributer je „Five Stars Films“.

Horor „Prizivanje zla: Đavo me je naterao“ je treći nastavak horor franšize zasnovane na istinitim događajima.

On otkriva zastrašujuću priču o teroru, ubistvu i nepoznatom zlu koje je šokiralo čak i iskusne istraživače paranormalnog Eda i Lorejn Voren (igraju ih Patrik Vilson i Vera Farmiga). Jedan od njihovih senzacionalnijih slučajeva započinje borbom za dušu jednog mladića i odvodi ih daleko od svega što su ikad pre videli, jer će se prvi put u istoriji SAD optuženi za ubistvo braniti time da je opsednut demonom.

Reditelj filma je Majkl Čivs, a scenarista Dejvid Lesli Džonson-MekGoldrik. Ovo je prvi put da Džejms Van ne režira film, ali je, kao producent, bio uključen u razvoj projekta.

Film u bioskope stiže u „Blitz Film & Video“ distribuciji i možete ga pogledati u bioskopima u premium formatima: IMAX, 4DX, MX4D kao i u tradicionalnoj 2D verziji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar