Zatvaranje BINA – Priznanja arhitektama u galeriji KCB

Kultura 02. jun. 202111:03
Podeli:
16. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture
Foto:Promo

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture - BINA biće zatvorena večeras od 19 sati u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda dodelom priznanja i još jednim skretanjem pažnje na značajne arhitektonske događaje koji su obeležili sezonu 2019/20, saopštili su organizatori.

Organizatori BINA-e su u fokus programa 16. izdanja stavili su Beogradsku školu stanovanja sa namerom da, kako kažu, još jednom bude skrenuta pažnja na značaj stambene arhitekture, na kreativnost i vanvremenski kvalitet rešenja koja i danas mogu biti primer i inspiracija savremenim arhitektima, ali i na nužnost da se sa pažnjom i odgovornošću pristupi zaštiti i očuvanju ovih arhitektonsko-urbanističkih celina.

Kroz niz programskih formata izložbi, predavanja, pratećih programa i tematskih šetnji, na ovogodišnjoj BINA predstavljena su ostvarenja realizovana u oblasti arhitekture, sa posebnim osvrtom na Beograd i region, kao i na doprinos i domete koji su domaći arhitekti postigli u sferi savremenog stanovanja.

Izložba „Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980“, koja je u fokus međunarodne javnosti stavila arhitektonska dostignuća nastala na teritoriji bivše Jugoslavije u drugoj polovini 20. veka, obeležila je 2018. godinu. Početkom 2019. godine, neposredno po završetku izložbe, u stalnu kolekciju Muzeja moderne umetnosti (MoMa) u Njujorku uvršteni su eksponati vezani za dva beogradska naselja: Cerak Vinogradi (Milenija i Darko Marušić, Nedeljko Borovnica) i Blok 23 (Aleksandar Stjepanović, Božidar Janković, Branislav Karadžić), što je još jednom potvrdilo vrednosti ovih graditeljskih poduhvata, predstavnika Beogradske škole stanovanja, podsećaju organizatori 16. izdanja BINA.

Iste godine je naselje Cerak Vinogradi, proglašeno je za kulturno dobro Republike Srbije, čime je uvršteno u red vrhunskih graditeljskih postignuća u našoj zemlji, ali u grupu od samo nekoliko naselja u Evropi koja su na ovaj način zaštićena.

16. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture
Cerak Vinogradi Foto:Promo

Organizator 16. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA su Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Ministarstva kulture i Inženjerske komore Srbije, kao i brojnih partnera i prijatelja manifestacije.

Komentari

Vaš komentar