Letnja filmska škola Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, BINA
Foto: BINA/Promo

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture - BINA organizuje Letnju filmsku školu koja će biti održana od 17. do 26. septembra u Kulturnom centru Beograda.

Desetodnevna filmska radionica deo je evropskog projekta The Future Architecture Platform, a biće posvećena zgradi Doma štampe, saopštili su organizatori.

Zgrada Doma štampe sagrađena je na Trgu republike u Beogradu između 1958-1961. godine prema projektu arhitekte Ratomira Bogojevića i oblikovana u duhu savremene arhitekture kao delo značajnih arhitektonskih i urbanističkih vrednosti, od 2019. godine utvrđena za kulturno dobro.

Kako se navodi, škola je namenjena studentima i profesionalcima iz arhitekture, urbanizma, filma i audio-vizuelnih umetnosti, ali i svim zainteresovanim za istraživanje u polju filma i arhitekture koji su mlađi od 35 godina.

Letnja filmska škola Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, BINA
Foto: BINA/Promo

Filmska škola obuhvata radionice, predavanja, projekcije, grupni i individualni rad, snimanje na lokaciji, montažu i obradu zvuka, kao i završnu javnu prezentaciju produciranih filmova i video-radova, ističe se u saopštenju.

Glavni mentor radionice je filmski reditelj Dejan Petrović – osnivač Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“. Ostali mentori iz oblasti filma su reditelj Vojin Vasović, i snimatelj Dragan Vildović. Mentori iz oblasti arhitekture su finalisti konkursa Future Architecture: Julia Udall, Alex De Little, Jon Orlek, Joe Gilmore i Richard Cook, Ana Ulrikke Andersen, Nina Bačun, Dea Widya, i Viktória Mravčáková.

„Film i arhitektura su u čvrstoj vezi od samog nastanka ‘sedme umetnosti’. Film kao medij nastaje u urbanoj sredini i obraća se urbanom čoveku. Arhitektura, sagledavana kao važan vizuelni element pokretnih slika, zauzima značajno mesto u istoriji filma.  Arhitektonska dela bivaju često polazište i osnov narativa u filmskim i video ostvarenjima, urbano-scensko okruženje jedan je od najznačajnijih elemenata analize filma i socijalno-kulturnog miljea njegovih protagonisata, dok nije redak slučaj da arhitektonska dela dobijaju ulogu glavnog aktera određenog filmskog ostvarenja ili umetničkog video-rada“, ističu organizatori Letnje filmske škole,

BINA organizuje Letnju filmsku školu u saradnji sa Računarskim fakultetom iz Beograda Festivalom arhitekture iz Kopenhagena (CAFx), MAXXI muzejem iz Rima i Trijenalom arhitekture iz Osla (OAT).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar