Bil Viters Foto:Tanjug/AP Photo/Mark Duncan, File

Bil Viders, čuveni soul muzičar, autor pesama "Ain't No Sunshine", "Lean on Me" i "Just a Two of Us" preminuo je u 82. godini od posledica srčanih smetnji, saopštila je porodica pevača.

Viders, koji je napisao i snimio brojne hitove, među kojima je i “Just the Two of Us” i “Use Me”, iza sebe je ostavio suprugu Marsiju Džonson i dvoje dece, sina Toda i ćerku Kori.

“Ophrvani smo bolom jer smo izgubili našeg voljenog, posvećenog supruga i oca. Usamljenik sa željom iz srca da poveže ceo svet svojom poezijom i muzikom, govorio je iskreno ljudima i međusobno ih povezivao. Jednako lična, kao i život kakav je vodio okružen porodicom i prijateljima, njegova muzika zauvek će pripadati svetu. Molimo se da u ovo teško vreme njegova muzika ponudi utehu i uživanje njegovim fanovima da čvrsto grle svoje voljene osobe”, navodi se u saopštenju porodice, koje prenose svetski mediji.

Viders, dobitnik tri Gremi nagrade, ubeležen je u Rokenrol dvoranu slavnih 2015. zbog nemerljivog uticaja na muziku i muzičare nakon njega.

Rođen kao Vilijam Harison Viders Džunior 1938. godine u Sleb Forku u Zapadnoj Virdžiniji, još u detinjstvu se suočio sa teškim uslovima odrastanja, što će ostaviti trajne posledice po njega i njegove kasnije odnose sa ljudima, pišu njegovi biografi. Nakon što je u 14. godini ostao bez oca, odgajala ga je baka. Viders će joj kasnije posvetiti pesmu „Grandma’s Hands“ (Bakine ruke) na debi albumu „Just As I Am“, objavljenom 1971. godine.

Pre nego što će se potpuno posvetiti muzici, već zakoračivši u četvrtu deceniju života, Viders je proveo devet godina u američkoj mornarici, a potom se preselio u Los Anđeles, gde je preko dana radio u fabrici (praveći poklopce za toalet šolje) a noću snimao prve (demo) pesme.

Prvi album doneo je i hit „Ain’t Know Sunshine“ koji ga je proslavio, doneo mu prvog Gremija, danas se smatra jednim od ritam i bluz i soul klasika i na repertoaru je brojnih muzičara širom sveta, kao standard.

Iskustva odrastanja u malom rudarskom gradu, pod snažnim uticajem gospela, Viders je pretočio u  „Lean on Me“, a ta pesma sa njegovog drugog albuma će dospeti na prvo mesto na „Bilbordovoj“ listi 1972. godine.

Nakon loših iskustava sa prethodnim manjim izdavačkim kućama, Viters je potpisao ugovor sa „Kolumbijom“, 1976. godine oženio se Marsijom Džonson, a sa njom je ostao u braku do kraja svog života.

Nakon samo nekoliko albuma, Viders je napustio scenu i živeo je izrazito povučeno, podalje od kamera, medija i javnosti.

“Nema žanra u kom neko nije odsvirao tih nekoliko pesama koje sam napisao u svojoj kratkoj karijeri. Nisam nekakav virtuoz, ali sam uspevao da napišem pesme u kakvim su ljudi uspevali da se nađu i poistovete se sa njima. Ne bih rekao da je to loše za jednog momka iz Sleb Forka”, kazao je Bil Viders u jednom od svojih retkih istupa u javnost, u intervjuu za magazin “Rolingstoun” 2015. godine.

Te godine upisan je u Rokenrol dvoranu slavnih.