Miloš Biković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Maštao sam o tome da će jednoga dana možda neki moj film biti na Festu a sada sam u žiriju, rekao je večeras glumac Miloš Biković, na ceremoniji otvaranja 50. festivala u Kombank dvorani.

Fest, 50. po redu, otvoren je večeras premijerom filma „Strahinja Banović“ i uručenjem nagrade „Beogradski pobednik“ Mikiju Manojloviću i Emiru Kusturici, a svečanost je svojim obraćanjem publici u krcatoj Kombank dvorani obeležio i Miloš Biković. Glumac je predsednik žirija Glavnog takmičarskog programa, u kome su i Tamara Dragičević, Argiris Papadimitropulos, Toni Gojanović i Đerđi Raduli. Žiri, predvođen Bikovićem odlučiće ko će od 20 selektovanih ostvarenja iz Francuske, Nemačke, SAD, Rumunije, Rusije, Italije, Poljske, Grčke, Slovenije, Severne Makedonije, Australije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije poneti nagrade „Beogradski pobednik“ za najbolji film, režija, scenario, najbolju žensku i mušku ulogu.

Biković je, obrativši se publici, istakao koliko mu znači Fest još od studentskih dana:

– Sećam se kako smo se pre više od 15 godina ufuravali na indeks da bismo gledali projekcije na Festu. I kako smo u salama, kad ne bi bilo mesta, stajali sa strane ili sedeli na stepenicima. I kako smo gledali u taj svet, koji je za nas bio nešto čega ćemo jednoga dana možda postati deo. Maštao sam o tome da će jednoga dana možda neki moj film biti na Festu – priznao je glumac uz konstataciju da eto danas ima tu čast da bude predsednik žirija!

– Fest je već 50 godina oaza slobode i stvaralaštva, mesto gde se postavljaju pitanja na koje čovečanstvo možda nije kadro da odgovori. Ali, sam taj pokušaj da na ta pitanja odgovorimo čini nas ljudima. Kako tada, tako i sada, moj odnos prema Festu se nije promenio, pa sam i danas došao ovde nešto da naučim. Svima nama želim da uživamo u filmovima, u ovoj oazi. Jer, film je nešto što u ovom nevremenu jeste jedna od retkih stvari koja može da nam pomogne da ne sačuvamo razum i da ne izgubimo srce – poručio je na kraju Miloš Biković.

Bonus video:

Otvaranje Festa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar