Miloš Biković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Apsurdno je vreme u kojem trenutno živimo. Besmisleno je mačke zabranjivati, a umetnike cenzurisati i zabranjivati je opasno, poručio je glumac Miloš Biković večeras na zatvaranju 50. Festa u Kombank dvorani.

Glumac Miloš Biković predsedavao je žirijem Glavnog takmičarskog programa 50. Festa, koji je večeras zatvoren dodelom nagrada i koncertom Simfonijskog orkestra RTS-a. Na svečanoj ceremoniji u Kombank dvorani Biković se, pre uručenja nagrada Beogradski pobednik za najbolji debi, film, scenario, žensku i mušku ulogu u ime kolega iz žirija, u kome su još bili i Tamara Dragičević, Đerđi Raduli, Argiris Papadimitropulos i Toni Gojanović, obratio publici rekavši kako je veliko zadovoljstvo raditi kada imate mnogo više dobrih filmova koji su zaslužili nagrade nego samih nagrada:

– Kakvu god odluku da donesete ona ne može da bude apsolutno pravična. Mislim da smo kao žiri imali takvu situaciju i to u vreme kada se nažalost umetnici cenzurišu i zabranjuju, u vreme kad se iz nekog razloga zabranjuju i mačke – kazao je glumac.

Apsurdno je, kako je istakao, vreme u kojem trenutno živimo:

– Besmisleno je mačke zabranjivati, a umetnike cenzurisati i zabranjivati je krajnje opasno. Nadam se da su ovih nekoliko dana Festa bili neka oaze slobode i mogućnost da se govori i komunicira, o čemu je većina filmova i govorila. I nadam se da su ovih nekoliko dana Festa za vas bili toliko dragoceni koliko i za nas u žiriju. Nadam se da ste uživali. Hvala vam u ime žirija i hvala što ste toliko godina verni Festu – kazao je Biković, dobacujući kroz šalu na kraju kolegi iz žirija Argirisu kako je rekao da je „sve divno, samo super“.

Podsetimo, Miloš Biković je govorio i na otvaranju 50. Festa i tada je naglasio koliko mu je ovaj festival značio još od studentskih dana:

– Sećam se kako smo se pre više od 15 godina ufuravali na indeks da bismo gledali projekcije na Festu. Maštao sam o tome da će jednoga dana možda neki moj film biti na Festu – priznao je tada glumac uz konstataciju da je eto sada doživeo da bude predsednik žirija!

Bonus video: Otvaranje Festa 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar