Foto: EPA/ANDREA MEROLA

Nakon zatvaranja Luvra, otkazivanja premijere filma o Džejmsu Bondu i održavanja MipTV u Kanu, jedne od najvećih međunarodnih televizijskih konferencija, koronavirus pomerio je i Bijenale arhitekture u Veneciji.

Događaj koji je trebalo da se otvori 23. maja pomeren je na 29. avgust. Trajaće kako je i prvobitno planirano, do 29. novembra, objavljeno je na zvaničnom sajtu.

Nakon što je broj žrtava od ovog virusa u Italiji povećan na 79, italijanska vlada je odlučila da sve škole i univerzitete zatvori do 15. marta. Sedmicama su već zatvoreni muzeji i kulturne lokacije u Veneciji, Milanu, Torinu i drugim gradovima na severu Italije, prenosi Artnjuz (ARTnews). Luvr je takođe zatvorio svoja vrata na neodređeno.

17. Bijenale arhitekture, po sloganom „Kako ćemo živeti zajedno?“ trebalo bi da okupi 114 učesnika iz 46 zemalja. Kustos je arhitekta Hašim Sarkis.

Srbiju će predstavljati rad „Osmi kilometar“ autorskog tima: Iva Bekić, Irena Gajić, Dalia Dukanac, Stefan Đorđević, Snežana Zlatković, Mirjana Ješić, Hristina Stojanović i Petar Cigić. Oni su pobedili na konkursu koji je raspisao Muzej primenjene umetnosti na koji je pristiglo 39 radova.

Prema oceni žirija, izabrani rad na veoma direktan i smislen način otvara pitanja odnosa život – rad – grad. Na konkretnom primeru Bora, rudarskog, postindustrijskog grada, kao studiji slučaja, paradigmatično i metaforično se otvaraju brojne teme – teren, rad i industrija, život zajednice, ekologija, depopulacija i promena strukture stanovništva.
Polazna hipoteza predloga postavke, istraživanja i konkursa jeste relativna emancipacija grada Bora od krupne rudarske industrije ka formiranju održive i rezilijentne urbane strukture. U tom smislu, projekat na arhitektonskom nivou traga za alternativama kako industrijskog, tako i post-industrijskog grada, prenosi Arhitekton.