Vladimir Arsenijević i Milena Berić Foto: Promo/Krokodil

Juče je u prostorijama Udruženja KROKODIL predstavljen program novog i proširenog ovogodišnjeg festivala KROKODIL, koji će se održati od 15. do 18. juna ispred Muzeja Jugoslavija.

Ovogodišnji festival odlikuje da se u celosti realizuje ispred Muzeja Jugoslavije u četiri distinktne programske zone raspoređene u parku ispred muzeja: u pop zoni, debatnoj zoni i dečijoj/gejming zoni te na već poznatoj KROKODIL-ovoj bini u samoj fontani okruženoj amfiteatrom.

“Prolećnoj, festivalskoj atmosferi doprineće činjenica da po prvi put program festivala traje ceo dan, od 11 časova ujutru, simultano na nekoliko bina ali i tzv. food court i drugi sadržaji koji će učiniti prijatnim celodnevni boravak u prirodi KROKODIL-ovim posetiocima” rekla je Milena Berić, iz Udruženja KROKODIL.

Vladimir Arsenijević Foto: Promo/Krokodil

Vladimir Arsenijević, programski direktor festivala, upoznao je publiku sa detaljima večernjeg programa koji će se realizovati od 15. juna do 18. juna svakodnevno od 20 časova na čuvenoj bini u fontani ispred Muzeja Jugoslavije.

“Festival prvi put traje četiri dana, naime četiri večeri. Krećemo u četvrtak 15. juna sa svečanim otvaranjem, drugim scenskim čitanjem dramskog teksta Urotnici koji potpisujemo Igor Štiks i ja, a koji je nastao kao jedan melanž sastavljen od eseja koji smo sakupili u KROKODILovoj ediciji Zajednička čitaonica nastavku bavljenja idejom zajedničkog jezika i onda zajedničke književnosti gde su okupljeni autori koje zaista sa punim pravom možemo da smatramo autorima zajedničkog jezika od Miroslava Krleže pa do Lane Bastašić. “ rekao je Arsenijević.

Klasične KROKODILove festivalske večeri u petak 16. juna, subotu 17. juna i nedelju 18. juna od 20 sati predstaviće sada već tradicionalno uzbudljivu kombinaciju čitanja, razgovora i predstavljanja savremenih regionalnih i međunarodnih spisateljica i pisaca među kojima su Bernhard Šlink, Viktor Ivančić, Tanja Šljivar, Bora Ćosić, Zoran Predin, Radina Vučetić, Robert Peršić, Boris Buden, Mirjana Drljević i drugi.

Glavna zvezda festivala je definitivno jedan od najpoznatijih nemačkih pisaca Bernhard Šlink koji će pred beogradskom publikomu subotu 17. juna čitati iz romana Olga.

Vladimir Arsenijević i Milena Berić Foto: Promo/Krokodil

“Sa Šlinkom smo bili u komunikaciji poslednjih sedam godina i sve to vreme održavali odnos sa njim. Za razliku od drugih pisaca njegovog kalibra gde najčešće kroz vreme stvarate intimnije i prijateljske odnose, sa Šlinkom to nije bio slučaj. Ipak, iz korespodencije sa njim koja je uvek izrazito profesionalna, egzaktna i jasna videli smo jasni želju da ove godine dođe u Beograd. Samostalno je još u januaru kupio avionsku kartu i čini se da se izrazito raduje susretu sa beogradskom publikom.“ rekla je Milena Berić.

Ove godine festival je fokusiran na literarne stvaraoce pa tako predstavlja četvoro autora/autorki po večeri sa intermecima u kojima će biti predstavljene teme kojima se Udruženje KROKODIL bavi a koje su vezane za aktuelne društveno-političke teme. Mima Simić, Galeb Nikačević i Daško Milinović čine trojac koji i ove godine predstavlja večernji program a koji će biti isprepletan muzičkim nastupima Zorana Predina, LP Duo i Sare Renar.

Bonus video: Vladimir Arsenijević o festivalu KROKODIL

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar