Beogradska nedelja evropske književnosti od 22. decembra

Kultura 20. dec. 202010:57
Podeli:
Foto: Wikipedia/Nikola Smolenski

Beogradski festival evropske književnosti biće održan 22. i 23. decembra uz prenose na internetu, saopšteno je iz izdavačke kuće "Arhipelag", koja u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije organizuje deveto izdanje ove smotre, ovaj put onlajn.

„Verujući da su čitaocima razgovori neophodni i da nas oni mogu odvesti u središte drugih važnih tema i razgovora, organizatori Beogradskog festivala evropske književnosti odlučili su da čitaocima ponude dva panela na kojima će se razgovarati o književnosti u novim okolnostima. U centru pažnje ovih razgovora jeste ključno pitanje: da li je među vidljivim i nevidljivim iskušenjima savremenog sveta i sama književnost postala nevidljiva“, saopšteno je iz „Arhipelaga“.

Panel „Srpska književnost u svetu“ zakazan je za 22. decembar od 13 sati, u razgovoru učestvuju Vladislav Bajac („Geopoetika“), Zoran Hamović („Clio“) i Gojko Božović („Arhipelag“), a razgovaraće se o prevođenju srpske književnosti, njenom predstavljanju u međunarodnom kontekstu i novim mogućnostima promocije dela domaćih autora u inostranstvu.

 

Foto:Promo

Za dan kasnije, u isto vreme, predviđeno je da na panelu „Književnost i virus“ dr Milena Đorđijević, Jovana Milovančević i Gojko Božović govore o „odjeku novih i starih virusa u književnosti i o tome kako nam književnost pomaže da razumemo stvarni svet ispunjen vidljivim i nevidljivim opasnostima, poznatim i nepoznatim virusima“.

Moderatorka panela je književna kritičarka Marija Nenezić, razgovori će biti prenošeni na zvaničnoj Fejsbuk stranici Narodne biblioteke Srbije, a snimci panela i na nalozima „Arhipelaga“ na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu i Jutjubu, navode organizatori.

Prevodi pesama i priča učesnika 9. Beogradskog festivala evropske književnosti biće svakog dana od 21. do 27. decembra objavljivani u „Arhipelag magazinu“ i na sajtu „Arhipelaga“, dodaju u ovoj izdavačkoj kući.

Beogradski festival evropske književnosti prvobitno je bio planiran za uobičajeni termin krajem juna, ali to nije bilo izvodljivo tada, a ni u narednim mesecima zbog pandemije koronavirusa.

Zamišljen kao „nedelja vrhunske književnosti i kao događaj kojim se promoviše književnost bez kompromisa u odnosu na trendove ili zahteve bilo koje vrste“, Beogradski festival evropske književnosti pokrenut je 2012. godine.

Odvijajući se pod motom: “Najbolje od svega. Najbolje za sve”, ovaj festival postao je jedan od najposećenijih književnih događaja u Srbiji, podsećaju organizatori i dodaju da je proteklih godina privukao veliku pažnju javnosti, a njegovi učesnici bili su, između ostalih, David Grosman, Havijer Serkas, Peter Esterhazi, Klaudio Magris, Drago Jančar, Florans Noavil, Aris Fioretos, Terezija Mora, Fiona Sampson, Amir Or, Goce Smilevski, Branko Čegec, Barbi Marković, Tomas Majneke, Jozef Haslinger, Hatidže Akin, Rej Robertson i Peter Salmon.
Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja i Srpski PEN centar.

Komentari

Vaš komentar