Veljko Klenkovski
Veljko Klenkovski; Foto: Marko Đoković/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Od četvrtka do subote, 10-12. juna, u Sali Beogradske filharmonije od 19 časova biće održan koncert sa delima Mocarta, Mendelsona i Bramsa pod vođstvom gostujućeg dirigenta Danijela Rajskina.

U ulozi soliste biće Veljko Klenkovski, koji će izvesti Mocartov Koncert za klarinet u A-duru.

To je jedini Mocartov koncert za ovaj instrument. Njegov drugi stav je poseban primer lepote i kreacije koja prikazuje veštinu najvećeg operskog kompozitora svih vremena.

To je, zapravo, svojevrsna arija za klarinet gde solista ima ulogu soprana. Čuvena kompozicija čini deo i veoma poznatih filmova kao što su “Kraljev govor”, “27 haljina” i “Moja Afrika”, napominju iz Beogradske filharmonije.

– Veoma se radujem Mocartovom koncertu, jednom od najlepših u literaturi za klarinet. On predstavlja neizveštačenu jednostavnost kao što je celokupna Mocartova muzika koju je ujedno i najteže odsvirati, a poseban je izazov svirati pred “domaćom” publikom – iskren je klarinetista Veljko Klenkovski.

Nastupe otvara Mendelsonov Nokturno za gudače, a simboličan kraj sve tri koncertne večeri biće Bramsova Serenada br. 2 koja predstavlja izjavu ljubavi kompozitora prema muzici.

 

– Naš repertoar se savršeno uklapa u letnje vreme i osećaj nade koji je u vazduhu, nade za povratkom u normalnost. Program je ispunjen divnim melodijama i sveobuhvatnim osećanjem romanse i ljubavi, a Mocart, Mendelson i Brams su među najvoljenim kompozitorima publike širom sveta – izjavio je stalni gostujući dirigent Danijel Rajskin.

Danijel Raskin
Danijel Raskin; Foto: Marko Đoković/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

– Beogradska filharmonija je riznica velikog broja talenata i prvoklasnih solista, zato se radujem što nastupamo sa jednim od njih: klarinetistom Veljkom Klenkovskim – poručio je Danijel Rajskin.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar