Foto: Jonathan Brady / PA Images / Profimedia

Benksijeva slika „Pokažite mi Monea“, na kojoj je intervenisao na delu sa lokvanjima čuvenog francuskog impresioniste, prodata je na aukciji za više od 7,5 miliona funti, potpuno premašujući očekivanja i prognoze da će biti prodata za najviše pet miliona, preneli su svetski mediji.

Benksi je rad „Pokažite mi Monea“ uradio 2005. godine, dodajući odbačena kolica za samoposlugu i putarski znak u čuveni Moneov prizor iz vrta. Iz aukcijske kuće Sotbi saopšteno je da je Benksijeva slika juče prodata nakon skoro devet minuta nadmetanja petoro kolekcionara.

Za Benksijev rad nadmetalo se petoro kolekcionara Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

To je ujedno i drugi najskuplje prodati rad najpoznatijeg uličnog umetnika na svetu, pošto je prošle godine njegova „Skupština“ (na kojoj umesto poslanika Donjeg doma raspravljaju šimpanze) prodata za 9,9 miliona funti.

Slika „Pokažite mi Monea“, podseća britanski „Gardijan“, deo je serijala „Sirova nafta“, u okviru kog umetnik radi „remikse“ poznatih klasičnih dela. Serijal obuhvata i intervencije na Van Gogovim „Suncokretima“ u kojima oni venu u vazi, Hoperovim „Noćnim pticama u dajnersu“ sa dodatim iznerviranim muškarcem u gaćama sa dezenom britanske zastave koji je stolicama polupao stakla, kao i Vorlolov portret Merilin Monro zamenjen licem Kejt Mos.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar