Novi Benksijev rad, Foto.REUTERS/Carl Recine

Mural devojčice sa hulahopom ukazao se polovinom prošle nedelje na neuglednom zidu jedne zgrade u engleskom gradu Notingemu. Devojčica, umesto hulahopa, kao igračku, koristi gumu od bicikla.

Kada je mural sa devojčicom iznebuha osvanuo na bočnom zidu notingemskog salona lepote, a kraj grafita je, naslonjen na zid, stari bicikl, kome nedostaje jedan točak, po britanskim medijima i društvenim mrežama odmah su krenule spekulacije da je u pitanju novo delo najpoznatijeg uličnog umetnika na svetu, kome ni posle gotovo trodecenijske karijere, niko ne zna identitet – Benksiju.

Danima su trajala nagađanja, reagovalo je Gradsko veće, zaštitivši grafit ekranom, a po medijima su se oglašavali eksperti za umetničko stvaralaštvo Benksija uz komentare da to nikako nije njegov rad. To su obrazlagali, između ostalog, i time da je Benksi poslednjih meseci u svojim radovima zaokupljen temom, koja opseda čitav svet od februara, koronavirusom.

Međutim, za vikend svim spekulacijama je došao kraj. Fotografija dela pojavila se na zvaničnom Instagram profilu britanskog umetnika.

„Mural je moj“, bila je poruka umetnika, kome misterija nikako nije strana.

Osim što je njegov identitet već godinama predmet glasina, slično je i sa njegovim radovima, koji se, po običaju, pojavljuju po Velikoj Britaniji, ali i šire, kada se to najmanje očekuje. Prvi put se to desilo u njegovom rodnom Bristolu početkom devedesetih, a od tada je to redovna praksa po svetskim metropolama.

Foto.REUTERS/Carl Recine

Nakon posta na Instagramu u gradiću od nešto više od dvestotinak hiljada stanovnika, koji je najpoznatiji po legendi o Robinu Hudu i Šervudskoj šumi, stotinak ljudi napravilo je red na ulici.

– Možda je poruka da, iako živimo u teškim vremenima, sada je trenutak da iskoristimo svaki momenat i izvučemo nešto pozitivno i zabavno u svemu ovome. Čak i u pokvarenom biciklu- prokomentarisao je za BBC jedan stanovnik Notingema.

I zaista, u kraju grada, u kome se to najmanje očekivalo, stvorilo se odjednom silno uzbuđenje. Delili su ga građani Notingema svih generacija, jer su se utrkivali ko će pre da stigne do murala, vide ga izbliza i uslikaju se kraj njega.

I dovitljivi prodavac sladoleda “parkirao” se nedaleko od murala, kako bi iskoristio gužvu da što god zaradi… Konačno stanovnici ovog grada na severu Engleske imaju da pričaju o nečemu drugog  do o koroni. Njihov grad je ponovo u epicentru pažnje.

Portparol gradskog veća izjavio je za BBC da je fenomenalno to što je Benksi potvrdio da je delo njegovo, dodavši:

– Ne znamo zašto je izabrao baš Notingem, ali mi smo grad poznat po buntovnicima – poput Robina Huda.

Gužva oko Benksijevog murala Foto.REUTERS/Carl Recine

Na gužve koje su se stvorile na ulici oko samog grafita portparol je reagovao pozvavši znatiželjne da budu oprezni:

– Znam da ljude zanima da dođu i sami vide novo Benksijevo delo, ali moramo da budemo pažljivi zbog pandemije i izbegavamo velika okupljanja, pa apelujem na građane da se uzdrže od posećivanja murala.

No, kada je Benksi u pitanju za građane Notingema socijalna distanca očigledno ne postoji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar