Foto:BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Benksi, najpoznatiji svetski ulični umetnik, donirao je triptih "Pogled na Meditaransko more 2017" za aukciju, a novac od prodaje, 1,2 miliona funti, namenio je bolnici u Vitlejemu.

Benksijev triptih po mnogo čemu se razlikuje od ranijih radova ovog umetnika, nalikuje pejzažu kakvi su slikani u doba romantizma, ali nosi i jasnu političku poruku, jer je to njegov odgovor na migrantsku krizu.
Triptih će se naći na aukciji kuće Sotebi i očekuje se da dostigne cenu od 1,2 miliona funti.

Tri konvencionalno uramljene slike pod objedinjenim nazivom „Pogled na Mediteransko more 2017“ deluju kao romantičarski prikaz mora, ali je suština Benksijeve intervencije u tome što je, kako su iz aukcijske kuće rekli „Gardijanu“, na „nađenim“ slikama umetnik dodao narandžaste pojaseve za spasavanje, koje je voda izbacila na obalu, čime delo ukazuje na sasvim drugačiju priču.

Benksijev rad Foto:Aaron Chown / PA Images / Profimedia

Triptih je prvobitno bio namenjen za Benksijev hotel u Vitlejemu, koji je umetnik kupio i oslikao jer je to, kako je naveo, „hotel sa najgorim pogledom na svetu“, pošto gleda na liniju razgraničenja teritorija koje kontrolišu Izrael i Palestina. Taj hotel ujedno čuva i najveću kolekciju Benksijevih radova.

Pojasevi za spasavanje bez ljudi skreću pađnju na migrantsku krizu Foto:Aaron Chown / PA Images / Profimedia

Triptih „Pogled na Meditaransko more 2017“ izložen je u galeriji Sotebi uz pejzaže poznatih slikara iz različitih perioda umetnosti.

„Taj triptih okačen je u galeriji Sotebi uz radove nekih od najvećih pejzažista u istoriji umetnosti, uključujući Belota, Van Gojen i Tarnera. Benksijev rad se, ipak, izdvaja svojom snažnom političkom porukom“, rekao Aleks Brančik, čelnik odeljenja ove kuće za savremenu evropsku umetnost, za „Gardijan“.

Benksi je od početka pandemijske krize uradio i još jedno za njega neuobičajeno delo. U maju je u engleskom Sautemptonu oslikao hodnik bolnice, nazivajući taj rad „Game Changer“ (u slobodnom prevodu „Osoba koja unosi preokret u okolnosti“) i posvetio ga britanskim medicinarima. Tokom izolacije oslikao je i kupatilo svog stana, pokrećući time ceo niz takvih dela širom sveta, a nedavno je izveo akciju u londonskom metrou (i dokumentovao je snimkom), takođe na temu pandemije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar