Podeli
Foto: Printscreen/Instagram/@banksy

Benksi, najpoznatiji ulični umetnik na svetu, iznenadio je ponovo javnost svojim radovima, ovaj put porukom u londonskom metrou povodom mera protiv širenja koronavirusa, a sve to dokumentovao je i video snimkom.

Benksi je na debate o obaveznom nošenju maski na javnim mestima u Londonu odgovorio na sebi svojstven način: ušunjao se maskiran kao radnik službe za održavanje, oslikao seriju stensila sa motivima pacova, akciju je nazvao “Londonski andergraund – podzemlje duboko čisto” i o tome ostavio video svedočanstvo na svom profilu na Instagramu.

View this post on Instagram

. . If you don’t mask – you don’t get.

A post shared by Banksy (@banksy) on

Benksi je oslikao pacove koji koriste maske kao padobrane, kijaju i prskaju dezinfekciona sredstva. Dok Benksi oslikava unutrašnjost kompozicije voza, čuje se verzija poznate pesme benda Chumbawamba iz 1997. godine, sa “prerađenim” rečima: “Bio sam u lokdaunu, ali sam ustao ponovo”.

Londonske želenice saopštile su sinoć da su radovi uklonjeni pre nekoliko dana, pozivajući se na rigoroznu praksu o grafitima u metrou, ali su pozvali Benksija da ponovo ostavi svoju poruku “na prikladnom mestu”, preneli su britanski mediji.

Benksi se već oglašavao radovima od kako je nastupila pandemijska kriza. U aprilu je, u “kućnom pritvoru”, oslikao svoje kupatilo, predstavljajući pacove kao nove likove u svojim radovima, potom je uradio delo “Game Changer” u hodniku bolnice u Sautemptonu posvećeno britanskim medicinarima, a reagovao je i na proteste u Americi “Crni životi su važni” radom kojim prikazuje zapaljenu sveću ispod američke zastave koju je zahvatio plamen.

Komentari

Vaš komentar