Svetlana Ceca Bojković Otvaranje Bitefa u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, JDP, Jugoslovensko dramsko pozorište
Svetlana Ceca Bojković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Vreme u kome danas zivimo pokazalo je da se ljudski rod zaigrao u trci za profitom, tako nam je ugroženo ono što nam je neophodno da preživimo – naša životna sredina“, poručila je Svetlana Ceca Bojković u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, otvarajući ovogodišnji „dvostruki“ Bitef.

Veličanstvena predstava „Tragovi“ Vima Vandekejbusa i svečani govor Svetlane Cece Bojković, obeležili su otvaranje glavnog programa 54. i 55. Bitef festivala, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Svetlana Ceca Bojković Otvaranje Bitefa u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, JDP, Jugoslovensko dramsko pozorište
Svetlana Ceca Bojković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Scena „Ljuba Tadić“ nije bila puna, ali ne zato što nije bilo interesovanja za večerašnju predstavu svetski poznatog koreografa, već zato što organizatori poštuju epidemiološke mere i vode računa o distanci između sedišta. Maske su bile obavezne u publici i svi su ih nosili bez izuzetka.

Otvaranje Bitefa u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, JDP, Jugoslovensko dramsko pozorište
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na samom početku ovogodišnjeg dvostrukog festivala, govor je održala naša slavna glumica Svetlana Ceca Bojković, koja je u poslednje vreme prilično ekološki aktivna. Ni ovoga puta nije izneverila sebe i dobar deo svečanog govora posvetila je toj temi.

– Vreme u kome danas zivimo pokazalo je da se ljudski rod zaigrao u trci za profitom, tako nam je ugroženo ono što nam je neophodno da preživimo – naša životna sredina. Na sve ovo, pojavila se pandemija, koja je, verujem, rezultat poremećaja eko-sistema. Sve ovo dramatično je promenilo naše živote – upozorila je Ceca Bojković.

Otvaranje Bitefa u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, JDP, Jugoslovensko dramsko pozorište
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ona se zahvalila publici, ali i gostima koji su došli sa svojim predstavama.

– Tako znamo da smo zajedno u svojoj umetnosti i borbi za bolji svet. Velika mi je čast da proglasim  44. i 45. Bitef otvorenim!“, rekla je naša glumica za kraj.

Predstava „Tragovi“ belgijskog koreografa Vima Vandekejbusa, u izvođenju njegove kompanije „Ultima vez“ iz Brisela, otvorila je glavni program Bitefa i jednostavno je očarala Beograđane.

Vandekejbus je već dugo poznat kao neko ko gura ples u nove fizičke krajnosti, a ni ovaj komad nije izuzetak. U pitanju je tim okretnih plesača koji prkose gravitaciji, razigravaju se po pozornici do moćnog efekta. Više od svega zapanjuje životna energija i fizička snaga sa kojom kompanija „Ultima vez“ nastupa.  Plesači prožimaju svaki segment takvom snagom i pokretnošću, da ne možete da ostanete mirni na svojim sedištima.

Za sve koji su večeras propustili ovaj uzbudljiv komad, repriza je odmah u četvrtak na istom mestu u isto vreme.

Vandekejbus je kao osnivač trupe „Ultima vez“ više puta gostovao na Bitefu, a njegove koreografije „7 za tajnu koja će ostati tajna“ i „Uvek iste laži“ su sa velikim uspehom izvođene u glavnom programu festivala tokom devedesetih godina i dobijale Grand Prix nagradu „Mira Trailović“.

Ivan Medenica, Ivan Karl Otvaranje Bitefa u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, JDP, Jugoslovensko dramsko pozorište
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Otvaranju Bitefa prisustvovao je i novi Šef delegacije EU u Srbiji, Emanuele Žiofre.

Zbog epidemiološke situacije za sada su otkazane dve predstave glavnog programa – “Pluća” mladog slovenačkog autora Žige Divjaka i „Neprijatelj naroda“ Tomasa Ostermajera, berlinskog teatra Šaubine.

Karte za predstave Bitefa prodaju se onlajn preko sajta festivala, a moći će da se kupe i na blagajni Bitefa, u Kombank dvorani tokom trajanja festivala od 13 do 15 časova.

Milan Glavaški, frontmen benda Rebel Star, uoči izlaska novog singla „Početak i kraj“:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar