Zoran Zivkovic
Zoran Živković Foto:Promo

Vratio se! Baš ovim rečima započinje svoj sud o "Beloj knjizi", novom romanu našeg pisca Zorana Živkovića ugledni američki književni kritičar Glen Rasel.

Zoran Živković, kako u svojoj kritici podseća Glen Rasel, od 1993. do 2016. napisao je 22 romana, što je maltene po jedna knjiga godišnje. Takođe, i da nam je sada, u 73. godini, darovao 23. roman „Bela soba“ (The White Room).

Po mnogo čemu ova knjiga je, kako piše američki kritičar, posebna. Najpre zbog toga što je sam narator – lično Zoran Živković, koji već na prvoj strani ispisuje kriznu situaciju.

Nakon što je sam večerao (tako čudno, Ivana je već trebalo da se vrati kući) Zoran Živković sedi na petom spratu svog beogradskog stana i shvata da je Ivana, dama s kojom živi dve godine, nestala“, ovako Rasel sumira početak knjige, nakon čega glavni junak sebi postavlja ključno pitanje – Šta uraditi?

Ono što ovaj roman čini izuzetnim, po mišljenju potpisnika recenzije, jeste distinktivan autorski glas, koji opisuje kombinacijom Roalda Dala, Borhesa i srednjeevropske fantastike (Gogolj, Buglakov, Kafka).

Ljubitelje Živkovićevog opusa, po oceni kritičara, čeka niz prijatnih iznenađenja – mnogo je tu već znanih tema koje dobijaju novi obrt u ovoj metafizičkoj fantaziji, navodi Glen Rasel u opširnoj recenziji na sajtu „Gudrids„.

Sa Belom sobom ne da imamo ples Erosa i Tanatosa, već i posebno i lično spajanje srca i uma“, piše Rasel, uz zaključak da je u pitanju dirljiv portret autorove vizije sopstvenog života i pisanja.

Roman „Bela soba“ objavio je književnikov američki izdavač „Kadmus Pres“ i to u dva izdanja: sa tvrdim i mekim koricama, koje je naslikala poznata japanska umetnica Juučan Ito. Izdanje na srpskom objaviće krajem proleća Zavod za udžbenike.

Foto: Promo

I to nije sve. Podsetimo, radiodramsku novelu „Budilnik na stočiću“ Zorana Živkovića, našeg najprevođenijeg pisca u inostranstvu emitovao je krajem prošlog meseca Radio BBC 4 Ekstra, a slušaocima britanskog javnog servisa predstavila ju je poznata engleska glumica Ana Mesi.

Naš najprevođeniji živi pisac Zoran Živković, kako je već izvestila Nova.rs, potpisao je početkom godine ugovore sa pet stranih izdavača koji će u prvoj polovini godine publikovati deset novih izdanja njegovih proznih knjiga.

Mađarski izdavač časopisa „Galaktika“ već je objavio, kao posebno izdanje uz prvi ovogodišnji broj ovog mesečnika, Živkovićev roman „Pet dunavskih čuda“. Grčki izdavač „Agnosti kadat“ kupio je prava za čak četiri romana iz ciklusa „Nemoguće priče“: „Vremenski darovi“, „Nemogući susreti“, „Biblioteka“ i „Koraci kroz maglu“.

Turski izdavač „Ketebe“ doneće tri romana takođe iz ciklusa „Nemoguće priče“: „Vremenski darovi“, „Biblioteka“ i „Sedam dodira muzike“, a italijanski „Lema pres“ uskoro objavljuje završni deo „Trilogije Papirus“ – roman „Zbornik mrtvih“, a za drugu polovinu godine predviđen je izlazak „Vremenskih darova“.

Bonus video: Zašto je važno čitati 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar