Hor bečkih dečaka Foto:EPA/ALESSANDRO DELLA VALLE

Bečkim dečacima, jednom od najpoznatijih horova u svetu, koji je ne samo ambasador Austrije, već i deo svetskog kulturnog nasleđa, nalazi se u ozbiljnim finansijskim problemima, piše Tanjug.

Poznati hor, iako jedan od najznačajnijih reprezenata austrijske kulture, prepoznatljiv u čitavom svetu, privatno je udruženje, koje se samostalno finansira bez državnih subvencija.

„Većim delom se finansiramo od naših turneja i koncerata“, rekao je predsednik i umetnički rukovodilac Gerald Virt i dodao da su prvi put u istoriji dugoj 500 godina glasovi Bečkih dečaka „utihnuli“ zbog pandemije koronavirusa.

Svi koncerti su otkazani, dok je internat u kojem su smešteni mladi talenti morao da bude ispražnjen. Od početka epidemije gubitak hora je više od 800.000 evra, a do kraja godine mogao bi dostići dva miliona evra.

„U ovom trenutku nema pozitivnih izgleda ni što se tiče američke turneje na jesen“, rekao je Virt i naglasio da od države do sada nisu dobili nikakvu pomoć.

„Ako ne budemo dobili podršku države ili donacije onda ćemo u oktobru biti nelikvidni“, upozorio je Virt, što će ugroziti poznati hor, kao i rad internata u kome boravi više od 300 dece.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar