Foto:Susanne Hassler-Smith

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra (INFANT) čije će 49. izdanje biti održano od 10. do 13. septembra u Novom Sadu, otvoriće čuveni bečki Burg teatar Strindbergovim komadom "Gospođica Julija" u režiji Mateje Koležnik, s umetnicima koji pomeraju poimanje glumačkog zanata i talenta, istakli su organizatori ove manifestacije.

Selektor Aleksandar Popovski je, kako je rekao, glavnu inspiraciju za odabir predstava našao između pojmova mit i sloboda.

– Mit je priča o nečemo što je zauvek obeležilo neko vreme, prostor, ljude. Mit je onaj sastojak koji neku hranu napravi drugačijom od ostale, mit učini da jedno vreme pamtimo baš po nekoj određenoj muzici u moru raznih drugih – objasnio je Popovski i dodao da je želeo da da festivalu nešto posebno, unikatno, mitološki jedinstveno.

Foto:Eöri Szabó Zsolt

Druge večeri, 11. septembra, nastupa Nacionalno pozorište Mađarske sa hvaljenim „Vojcekom“ i plejadom izuzetnih mladih glumaca koje je svojim provokativnim rediteljskim konceptom okupio Atila Vidnjanski, mlađi. Zbog specifičnog izvođenja (publika sedi na sceni sa glumcima), ovaj komad može da gleda svega sto ljudi.

Kuriozitet je da će 12. septembra svoj rad predstaviti reditelj Žiga Divjak, pozorišna zvezda u Sloveniji, i učesnik predstojećeg BITEF-a. U tandemu sa dramskom spisateljicom Katarinom Morano, on na jedinstven način otvara teme koje nas se tiču. Jedna od tih predstava je „Talog“ u Mestnom gledališču ljubljanskom koju će gledati publika u Novom Sadu.

Foto:Peter Giodani

Finale 49. INFANT-a zaokružiće 13. septembra Srpsko narodno pozorište predstavom „Kafka Machine“ reditelja Veljka Mićunovića.

O najboljima na festivalu odlučivaće žiri u čijem sastavu su – višestruko nagrađivani hrvatski glumac Ozren Grabarić, ovdašnja rediteljska zvezda u usponu Sonja Petrović i mlada dramaturškinja Nikolina Đukanović.

Foto:Srđan Doroški

U okviru pratećeg programa predviđeno je javno čitanje nove drame Dejana Dukovskog „Poslednji balkanski vampir“. Radi se, kako je rekao Aleksandar Popovski, o satiričnoj mitološkoj tragediji.

Direktorka INFANT-a Tijana Delić uverena je da će selekcija Festivala pružiti gledaocima istinski impresivan pogled na evropske okvire i standarde umetnosti.

Sve predstave se igraju na velikoj sceni SNP-a „Jovan Đorđević“, osim „Kafka Machine“ koja je na sceni „Pera Dobrinović“. Karte za 49. INFANT mogu se kupiti na blagajni SNP-a, a pretprodaja po povoljnijim cenama počinje 18. avgusta.

Bonus video: Miodrag Tabački otvorio 67. Sterijino pozorje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar