Barok parti 15. aprila na Kolarcu

Kultura 08. apr. 202116:27
Podeli:
Barock Party, Katarina Jovanović. Foto: Milan Bašić

Troje proslavljenih srpskih umetnika pijanistkinja Tamara Stefanović, sopran Katarina Jovanović i flautista Ljubiša Jovanović nastupiće u četvrtak 15. aprila u 19 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Kako je najavila Kolarčeva zadužbina, na programu pod nazivom „Barok parti“ (Barock Party) su dela majstora baroka, Baha, Skarlatija, Ramoa i Kuprena.

„U teškim vremenima pandemije umetnici žele da, u bezbednim uslovima Kolarčeve zadužbine, ožive nezamenljivi kontakt izmedju umetničke muzike i njenih poklonika“, navodi se u najavi koncerta.

Barock Party, Tamara Stefanović. Foto: Milan Bašić/Promo

Izvanredna pijanistkinja Tamara Stefanović nastupa u najpoznatijim svetskim koncertnim dvoranama, kao što su njujorški Karnegi hol, Berlinska filharmonija, Koncertgebau Amsterdam, Santori hol u Tokiju i londonska dvorana Rojal Albert hol i Vigmor hol.

U njenom bogatom repertoaru koji obuhvata dela od baroka do savremene muzike izdvaja se saradnja sa najvećim kompozitorima našeg vremena poput Buleza i Kurtaga.

Snimak Bulezovih kompozicija sa Londonskim simfonijskim orkestrom, kao i solistički album „Influences“ spadaju u najbolje ocenjene albume klasične muzike u svetu poslednjih godina. Tamara Stefanović je gostujući profesor na Kraljevskoj akademiji za muziku u Londonu.

Katarina Jovanović, vanredni profesor solo pevanja na FMU u Beogradu je pobedom na konkursu „Monserat Kabelje“ (Montserrat Caballé) širom otvorila vrata medjunarodne karijere. Prvi koncert je održala na Kolarcu i od tada je ovoj dvorani čudesne akustike posvetila brojne umetničke projekte i izvodjenja.

Ministarstvo kulture Francuske je 2014. godine proglasilo Katarinu Jovanović za Viteza umetnosti i književnosti.

Ljubiša Jovanović, redovni profesor flaute na FMU u Beogradu, umetnički rukovodilac Lola klasik ansambala i Dečije filharmonije, osnivač i predsednik festivala BUNT i orkestra Kamerata Serbika, spada u umetnike bogatih i raznovrsnih aktivnosti u Srbiji i inostranstvu.

Barok party, Tamara Stefanović i Ljubiša Jovanović. Foto: Milan Bašić

Održao je više od 1.500 koncerata, a u digitalnoj arhivi koncerata na Kolarcu zabeleženo je da je kao solista u ovoj dvorani nastupio 101 put u periodu 1979-2020. godine.

Koncert će biti održan u skladu sa propisanim epidemiološkim merama, a u borbi protiv kovida. Cena ulaznica je 500 dinara.

Komentari

Vaš komentar