Foto: aleksandar ramadanovič/snp

Povodom 70. godina baleta Srpskog narodnog pozorišsta u Novom Sadu otvorena je izložba fotografija “20 godina unazad: Baletske premijere i obnove 1999-2019”.

Izložba, čije su autorke teatrolog dr Milena Leskovac i mr Ivana Ilić Kiš predstvalja retrospektivu baletskih fotografija, plakata i kostima iz baletskih predstava koje su u poslednje dve decenije obeležule repertoar Baleta SNP.

Izložba “20 godina unazad: Baletske premijere i obnove 1999-2019”, Srpsko narodno pozorište, Foto: Aleksandar Ramadanovic/snp

„Uz impresivne podatke o radu novosadskog baleta za ovih poslednjih dvadeset godina – 44 premijere, šest obnovljenih naslova, 912 odigranih predstava koje je videlo više od pola miliona gledalaca, odabranim fotografijama i plakatima, izloženim kostimima izrađenih u radionicama SNP-a i zanimljivim detaljima iz baletskih predstava, postavka je zamišljena kao sećanje na najznačajnije predstave i izvođače. Ovi svetli primeri iz umetnosti igre koja se po svojoj prirodi ostvaruje kao čin bez reči, predstavljaju svedočanstvo o novosadskom baletu na početku novog milenijuma i pružaju ne samo uvid u repertoar i njegove glavne odlike, nego tematski dodiruju kulturni život Novog Sada u poslednjih dvadeset godina“, istakle su autorke.

Izložba “20 godina unazad: Baletske premijere i obnove 1999-2019”, Srpsko narodno pozorište, Foto: Aleksandar Ramadanovic/snp

Izložbu je otvorio upravnik SNP Zoran Đerić, a gostima se obratio i direktor Baleta Toni Ranđelović.
„Sama činjenica da je u poslednjih dvadest godina Balet SNP imao preko pola milliona gledalaca, sve govori. Veoma smo ponosni na tu činjenicu, a ona nas ujedno i obavezuje i motiviše” izjavio je Ranđelović, najavljujući i veliku premijeru baleta „Ohridska legenda“, kompozitora Stavana Hristića, koja će se održati 28. marta, na dan Srpskog narodnog pozorišta.

Balet Vragolanka, Srpsko narodno pozorište Foto: Aleksandar Ramadanovic/snp

Pre tačno sedamdeset godina, Ruskinja Marina Olenjina je sa grupom od tridesetak igrača stigla u Novi Sad i osnovala prvi Balet pri Operi Srpskog narodnog pozorišta. Olenjinova je bila i prvi šef baleta i koreograf koja je i izgradila prvi baletski ansambl u Novom Sadu, koji danas broji preko sedamdeset baletskih igrača. Nakon otvaranja izložbe, izveden je i komični balet „Vragolanka“ francuskog kompozitora L. J. F. Herolda, prema libretu Žana Dobervala. Izložba posvećena baletu nalazi se u foajeu pozorišta i trajaće do kraja ove godine.