Jasna Đuričić u sceni iz filma "Quo vadis, Aida" Foto: Deblokada Promo

Nagrade britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA) biće dodeljene sutra uveče u Londonu na svečanosti bez publike zbog pandemije koronavirusa, a rediteljka ostvarenja "Quo Vadis, Aida?" Jasmila Žbanić dočekuje ceremoniju sa dve nominacije - za najbolji strani film i najboljeg reditelja.

Priznanja će biti dodeljena u 25 kategorija, a 74. po redu ceremonija održava se u Rojal Albert holu. Najviše nominacija, po sedam imaju ostvarenja „Nomadland“ i „Rocks“, a jednu manje imaju filmovi „Mank“, „Minari“, „The Father“ i „Promising Young Woman“.

Uoči dodele relevatni mediji već su istakli svoje prognoze potencijalnih dobitnika na sutrašnjoj ceremoniji, i ako je verovati sudu „Varajetija“ ili „Gardijana“, filmu bosanske rediteljke, uprkos isticanju kvaliteta ostvarenja „Quo Vadis, Aida?“, ne daju se velike šanse, već jednoj drugoj rediteljki – Kineskinji Kloi Žao.

I dok „Varajeti“ prognozira da će nagradu BAFTA za najbolji film dobiti „Nomadland“ Žaove, koji je već nagrađen Zlatnim globusom, „Gardijan“ procenjuje da će to priznanje otići filmu „The Father“ (Otac) sa Entonijem Hopkinsom. Međutim, uz opasku da bi trebalo da ga dobije Kineskinja.

Kloi Žao, prema sudu i „Varajetija“ i „Gardijana“, dobiće nagradu u kategoriji za najboljeg reditelja, međutim Piter Bredšo, filmski kritičar britanskog dnevnika ocenjuje da bi to priznanje trebalo da ode u ruke Jasmile Žbanić.

Kada je u pitanju kategorija najboljeg inostranog filma, u kojoj je takođe ostvarenje Žbanićeve, apsolutni favorit je kanadski film „Another Round“ Tomasa Vinterberga. I ponovo „Gardijan“ ocenjuje da bi nagradom trebalo da bude ovenčan film „Quo Vadis, Aida?“

Prognoze za najboljeg glumca razlikuju se, i dok „Varajeti“ najveće šanse daje (posthumno) Čedviku Bosmanu, Bredšo smatra da će BAFTA otići u ruke Entonija Hopkinsa za ulogu starca koji tone u demenciju u filmu „The Father“. Isto istvarenje biće, prema prognozama proglašeno za najbolji britanski film.

Vanesa Kirbi apsolutni je favorit za nagradu BAFTA u kategoriji najbolja ženska uloga za rolu u ostvarenju „Pieces of a Woman“, kao i glumac Danijel Kaluja za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu „Judas and the Black Messiah“. Po „Varajetiju“ favorit za epizodnu žensku ulogu je Juh-Jung Jun za film „Minari“, a za britanski dnevnik Marija Bakalova za „Borat 2“.

Tradicionalno, nagrade BAFTA obično su dobar pokazatelj toga ko bi mogao da osvoji najznačajnija filmska priznanja na svetu – Oskar, čija će dodela biti održana 25. aprila u Los Anđelesu. Ostvarenje Žbanićeve i tu je u trci za nagradu u kategoriji najbolji strani film.

Britanska akademija za filmsku umetnost osnovana je 1947. godine na inicijativu velikana engleske filmske i pozorišne umetnosti, poput Dejvida Lina, Lorensa Olivijea i Kerola Rida. Samo 11 godina kasnije spojila se sa Gildom televizijskih reditelja i producenata i od 1976. nosi ime BAFTA, a samo priznanje ima oblik pozorišne bronzane maske.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare