Miroslav Aleksić
Foto: Arhipelag

Nova knjiga pesama Miroslava Aleksića "Arapski kapričo" upravo je objavljena u izdanju „Arhipelaga“, saopšteno je iz ove izdavačke kuće.

– Svakodnevica i kultura u pesmama u knjizi „Arapski kapričo“ stapaju se u celovit izraz. Prirodan glas tog organskog jedinstva jeste osvojena i proživljena jednostavnost, uz čiju pomoć pesnik govori o suštinskim iskustvima egzistencije. Po tome Aleksićeva poezija postaje prepoznatljiva – kaže Gojko Božović, glavni urednik „Arhipelaga“ povodom nove knjige objavljene u ediciji „Elementi“.

Prepoznata, proživljena i duboko usvojena iskustva u pesmama Miroslava Aleksića potom se povezuju sa iskustvima stečenim u dugom trajanju kulture i istorije. Ako je prvi deo knjige više u saglasju sa svakodnevicom i njenim neotklonjivim izdancima, drugi deo knjige je u naglašenom prožimanju neposrednih uvida i njihove kulturno-istorijske uslovljenosti, navodi urednik „Arhipelaga“.

– Zajedno s kulturom poteklom iz različitih istorijskih epoha, ali uvek proveravanom u novom i konkretnom trenutku, i sa izabranom tradicijom kao duboko ličnim izborom, život postaje trajanje ispunjeno smislom, čak i u časovima u kojima se sve rasipa i razara. Pesma je glas tog trajanja, način da se povežu elementi iskustva iz različitih vremena i tradicija, mogućnost da se lik autentičnosti pronađe u običnom i neponovljivom danu našeg života. O tome govore nove pesme Miroslava Aleksića – ističe Božović.

Aleksić je rođen u Vrbasu 1960. godine, do sada je objavio više knjiga poezije, a „Arhipelag“ je objavio i njegovu prethodnu knjigu „Neponovljivi kod“ (2018). U izdanju „Arhipelaga“, jednog od retkih domaćih izdavača koji neguje poeziju, nedavno je objavljena i zbirka pesama Jelene Lengold „Mutni nagoveštaj kiše“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar