Izložba “Apstrakcija za početnike”, Milenko Prvački Foto: Alena Klaćikova/Bel Art/Promo

U novosadskoj galeriji Bel Art otvorena je izložba Milenka Prvačkog, jednog od najznačajnihiji umetnika ekspresionističkog pokreta u Jugoslaviji i Srbiji.

Izložba nosi naziv “Apstrakcija za početnike” i predstavlja deo ciklusa “Poslednji vizuelni rečnik”, otpočet pre deset godina.

Milenko Prvački, izložba u galeriji Bel art Foto: Alena Klaćikova/Bel Art/Promo

“Specifičan način formiranja slike Prvačkom omogućava primenu postmodernističkog metoda prezentovanja – modernističkih stavova koji su u osnovi njegovog slikarskog projekta. Pri tome Prvački ne preduzima uobičajene postupke citata ili aproprijacije iz istorije moderne umetnosti, nego stvara slikovne (re)interpretacije u kojima sasvim suvereno forsira vlastiti način slikanja. U svojim slikama on ispoljava čitav splet pikturalnih dragocenosti – na dobro podslikane bojene površine nanosi nove slojeve koji katkada dostižu reljefnost bojene pikturalne fakture; ostavlja vidljivim tragove četke kao personifikaciju sopstvenog prisustva u slici; insistira na snažnom koloritu; iscrtava linijske sklopove kojima učvršćuje plastičku strukturu; ostavlja vidljivim naizgled slučajno nastale fleke i tragove curenja boje koji slici daju utisak živog i vibrantnog organizma”, navodi likovni kritičar Sava Stepanov, u katalogu izložbe.

Izložba “Apstrakcija za početnike”, Milenko Prvački Foto: Alena Klaćikova/Bel Art/Promo

Prvački je i ovogodišnji laureat nagrade za likovnu umetnost “Sava Šumanović”, koja mu je nedavno dodeljena na manifestaciji Art expo Novosadskog sajma.

„Izuzetna mi je čast da dobijem ovu nagradu, prvenstveno zbog imena Save Šumanovića, ali i ranijih dobitnika u čijem društvu sam se sada našao“ izjavio je tim povodom Milenko Prvački.

Umetnik je istakao da mu je posebno zadovoljstvo što je dobio nagradu u Srbiji, iako u njoj ne živi već dve decenije.

“Konicidencija je da sam pre sedam godina u Singapuru dobio nacionalnu nagradu za vizuelnu umetnost kao prvii “ne Singapurac”, a sad sam u Srbiji verovatno jedini umetnik koji je je dobio ovu nagradu iako ne živi u Srbiji”.
Prvački je jedan je od najistaknutijih umetnika i likovnih predavača u Singapuru, gde živi poslednjih dvadest godina. Dobitnik je Medalje kulture, jedne od najznačajnijih nagrada za umetnike koju dodeljuje Nacionalni umetnički savet Singapura, a punih deset godina bio je i dekan Fakulteta umetnosti LA SALLE. Osnovač je i „Tropical Lab“, godišnje međunarodne umetničke radionice za studente. Učestvovao je na brojnim simpozijumima i umetničkim radionicama širom sveta, a bio je i gostujući profesor na umetničkom univerzitetu Musashino u Japanu i univerzitetu Sabanci u Turskoj. Od odlaska u Singapur, u Jugoslaviji i Srbiji je, od 1994. do 2020. priredio nekoliko samostalnih izložbi. Njegovi radovi se nalaze u raznim privatnim i javnim kolekcijama, poput Umetničke galerije Novog Južnog Velsa, Australija; Muzej savremene umetnosti, Beograd i Galerija Matice srpske, Novi Sad, te u muzejima umetnosti Singapura.
Izložba “Apstrakcija za početnike” može se videti u Galeriji Bel Art u Novom Sadu do 24. marta.