Ante Tomić i Igor Mandić Foto: Zoran Lončarević

Mrzovoljni je svađalica, smijem to vjerojatno kazati sad kad je umro, bio lik kojeg je Igor Mandić napravio za novine i televiziju, piše Ante Tomić o velikom novinaru i kritičaru koji je umro u nedelju u 83. godini.

„U stvarnosti je on bio topla osoba, drag, dobronamjeran, vjerni prijatelj, srčani navijač. Premda se činio zločest, zapravo je uživao kad bi nešto uspjelo. Iskreno i do kraja se predavao odličnoj knjizi, filmu, zalogaju, vinu, cigari“, kaže splitski pisac Ante Tomić u „Jutarnjem listu“.

„Prošli sam tjedan za njega u Novom Sadu kupio ovogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade, „Decu“ Milene Marković, uvjeren da će mu se svidjeti takva izravna, neustrašiva, književnost bez cifranja i prenemaganja. Radovao sam se da mu to nosim i prvo što mi je došlo na vijest o njegovoj smrti, bila je žalost da u subotu u Magazinu neću pročitati tekst o Mileninoj knjizi“, dodao je Tomić sa osećanjem tuge.

Igor Mandić bio je poznati hrvatski i jugoslovenski književni kritičar, esejista, kolumnista i novinar. Pisao je često i za beogradske novine i bio je omiljen zagrebački intelektualac u Srbiji.

Bonus video: Siniša Kovačević o Godinama vrana_, pritiscima i politici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar