Predstava Zagreb–Beograd via Sarajevo
Predstava Zagreb–Beograd via Sarajevo Foto:Nebojša Babić

Premijera predstave "Zagreb–Beograd via Sarajevo" Jelice Zupanc u režiji Gorčina Stojanovića biće održana sutra, 21. novembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, saopšteno je iz ovog teatra.

Fiktivni susret velikana književnosti s ovih prostora Ive Andrića i Miloša Crnjanskog u fokusu je predstave „Zagreb-Beograd via Sarajevo“, čija premijera počinje u 21 sat na Sceni „Ljuba Tadić“.

Andrića igra Aleksej Bjelogrlić dok je Miodrag Dragičević u ulozi Crnjanskog.

U predstavi kojom Jugoslovensko dramsko pozorište obeležava 60 godina od kada je Nobelovom nagradom ovenčan Ivo Andrić, inače jedno vreme predsednik Pozorišnog saveta JDP-a, igraju i: Marko Janketić, Nebojša Milovanović, Nikolina Vujević i Joakim Tasić.

Predstava Zagreb–Beograd via Sarajevo
Predstava Zagreb–Beograd via Sarajevo Foto:Nebojša Babić

„Dramu Zagreb–Beograd via Sarajevo napisala sam najbrže, a najteže od svih svojih radova. Mučni paradoks zainatio se u iznenadnom sudaru mirnih meseci i godina, koji su mi inače potrebni za rad, sa grčevitim satima i danima u kojima je drama nastala – u jednom dahu, sa jedistvenim osećanjem, davnog zgusnutog proleća 1992. godine, u grozničavoj potrebi da zaštitim i zagrlim mladiće koji odlaze u rat ili van zemlje bacajući u žurbi svoje torbe s prozora, tokom krvavog raspada Jugoslavije. Ako njih zaboravimo, sve smo zaboravili. Kako smesta ne prizvati mladog Andrića, čiju stogodišnjicu rođenja te 1992. treba obeležiti, i mladog Crnjanskog, koji se, putujući vozom iz Zagreba za Beograd, vraćaju iz onog rata posle kojeg je Jugoslavija i nastala? Ako smo to zaboravili, sve smo zaboravili. Da li nam iko može pružiti više razumevanja, utehe i nade u opštem haosu, nepoštovanju, nasilju i ličnim nedaćama od dvojice mladih pisaca koji se, početkom 1919. godine, posle krvavog rata, vraćaju životu, novoj državi i sopstvenim očekivanjima – Andrić, sa tek napunjenih 26 godina u oktobru i Crnjanski, sa svojih takođe oktobarskih 25“, navela je autorka drame Jelica Zupanc, dok je reditelj Stojanović kazao:

„Ima seoba, smrti nema, lepo kažu poslednje reči velikog romana onog drugog pisca, onog koji neće u fraku primiti najveću književnu nagradu, čiji će iznos dati bibliotekama svoje uže domovine, bibliotekama koje će jednog dana goreti.

I kuda ovim vozom? Vlakom prema jugu? Trans-Europa Express? Downbound Train, kako god okreneš. Voz za nigde pun talenta. Kao davno nekad, brzim preko Bosne“.

Predstava Zagreb–Beograd via Sarajevo
Predstava Zagreb–Beograd via Sarajevo Foto:Nebojša Babić

Kostimografiju potpisuje Lana Cvijanović, scenograf je Gorčin Stojanović, kompozitor songova Anja Đorđević a za scenski govor u predstavi „Sarajevo-Beograd via Sarajevo“ zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.

Bonus video:

Predstava Te noći sam je video u JDP-u

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar