Al Paćino danas i pre 30 godina u ulozi Majkla Korelonea u "Kumu 3", Foto: Joe Sutter/PacificCoastNews / Pacific coast news / Profimedia, The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Bilo mi je tako drago kada mi je Frensis Ford Kopola rekao da je studio Paramaunt odobrio novu verziju “Kuma 3”, izjavio je tumač naslovne role u ovom filmu iz 1990. godine Al Paćino.

Nova, dorađena i premontirana verzija završnog nastavka kultne trilogije, koja traje 158 minuta i puštena je u bioskopsku distribuciju, „Koda kuma: Smrt Majkla Korleonea“ (The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone) ima drugačiji početak, ali i kraj u odnosu na originalni film. Ili kako je to objasnio sam sineasta, najavljujući „rediteljsku verziju“ trećeg nastavka „Kuma“:

– Filmu je posle 30 godina udahnut novi život. Osim novog početka i kraja, prearanžirao sam neke scene, kadrove i muzičke delove. Sa ovim izmenama i restauriranim slikom i zvukom, za mene je ovo prikladniji zaključak „Kuma“ i „Kuma 2“ – izjavio je Frensis Ford Kopola.

Velikan glumišta Al Paćino, za razliku od reditelja, nije želeo da novu verziju upoređuje sa prva dva dela „Kuma“. Glumac, koji u sva tri nastavka igra Majkla Korleonea, izjavio je za „Dedlajn“ da „popravljena verzija“ može da se meri sa filmom „Irac“. U ovom ostvarenju Martina Skorsezea iz prošle godine Paćino je tumačio Džimija Hofu, nestalog sindikalnog vođu, naslovnu ulogu, ubice Irca Robert de Niro, a krimi šefa Džo Peši.

– „Irac“ je imao iste ljude, ali ih je prikazao kroz drugačiju prizmu – objasnio je Paćino, ocenivši da je „Martiju to odlično pošlo za rukom“:

– „Irca“ niste upoređivali sa „Dobrim momcima“ ili „Kazinom“. Tako je i „Koda kuma: Smrt Majkla Korleonea“ takođe različit i teško ga je zato porediti sa prethodna dva nastavka, pogotovo zbog tragičnog ishoda.

Paćino, koji za maestralne role u kultnoj trilogiji nije ovenčan Oskarom (za razliku od Marlona Branda i De Nira), kazao je kako mu je drago što je Kopoli pružena šansa da popravi film iz 1990. godine. Izrazio je i nadu da će nova verzija „ispraviti stvari“ vezane za njegovu ćerku, rediteljku Sofiju Kopolu, koja je u filmu igrala Paćinovu ćerku, Meri Korleone.

– Volim tu devojku i u to vreme bilo je to jako značajno za nju. Zamislite, tinejdžerka, u filmu svoga oca, koju tako razvlače po medijima – dodao je Paćino.

U tom trenutku osamnaestogodišnja Sofija, koja je do tada imala tek nekoliko manjih pojavljivanja na velikom ekranu, u poslednji čas uskočila je u ulogu. I to samo zato što je Vinona Rajder iznenada, zbog bolesti, odlučila da se povuče iz ekipe.

Kritičari su tada Sofijinu glumu, opisivali ovim rečima – ravno, amaterski, neubedljivo… Kopola je komentarisao kako su „meci koje je primila Sofija bili namenjeni njemu“…

– Tada nije bilo interneta, ali sada je tu, pa se nadam da će ovoga puta biti pristojni prema njoj. Da će imati više razumevanja. Mislim da je nepravda koja je učinjena njegovoj ćerki bio istinski motiv za Frensisa. Verovatno je dugo gledao u čitavu sliku, pokušavajući da je „prokljuvi“. I, bum, uspeo je – slikovito objašnjava najnoviji rediteljev potez Paćino.

Priznajući da nije bila impresionirana montažom trećeg nastavka „Kuma“ Paćinova ljubav u Kopolinoj trilogiji, glumica Dajana Kiton, nedavno je rekla za američki magazin „Varajeti“ da je sada, konačno, fan filma:

Dajan Kiton i Al Paćino, Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

– Jedan od najboljih trenutaka u mom životu bilo je gledanje ove verzije. Za mene je to kao ostvarenje sna. Film sam videla u potpuno drugačijem svetlu – istakla je Kitonova, dodavši da je onomad bila vrlo skeptična spram Kopolinog ostvarenja.

– Film nije najbolje prošao, a ni kritike baš nisu bile blagonaklone. Ali, Frensis je sada izmenio početak i kraj i čoveče ne da je uspelo…

Osvrćući se još jednom na negativne kritike, upućene naročito Kopolinoj ćerki, Dajana Kiton je istakla da sada one više „ne važe“:

– Ona je sada simbol devojke čiji je otac glava jedne kriminalne organizacije. Nije sigurna u sebe i tiha je. Kao da je nešto progoni. Mislim da je fantastična – zaključila je slavna glumica.

A danas 49-godišnja rediteljka Sofija Kopola prošlog meseca se, pričajući o svom novom filmu „On the Rocks“ za britanski „Indipendent„, osvrnula i na svoje početke na filmskom platnu, ali ispred kamere. Pomenula je tada kako je njen otac, koji ima 81 godinu, nedavno završio popravljenu verziju filma „Kum 3“:

– Sada je konačno zadovoljan – kazala je Sofija Kopola.

Sećajući se snimanja filma pre 30 godina i uskakanja umesto Vinone Rajder dodala je:

– Teško mi je da gledam sebe kao 18-godišnjakinju. Toliko je vremena prošlo da je čudno videti sebe sa svim tim mladalačkim salom. Izgledalo mi je toliko sve strano… kao da sam posmatrala drugu osobu – priznala je Sofija Kopola u intervjuu za „Indipendent“, ne želeći da priča o svojoj ulozi za koju je „ovenčana“ sa dve Zlatne maline, kao najgora glumica.

Nova verzija „Koda kuma: Smrt Majka Korleonea“, koja je od prošlog vikenda u svetskim bioskopima, doduše onima koji rade, od utorka je, takođe, dostupna na digitalnim platformama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare