Foto:FCS/Promo, emanja Jovanović/Nova.rs

Autorska ekipa filma "Nije loše biti čovek" i dalje insistira da se ovo ostvarenje scenariste i reditelja Dušana Kovačevića prikaže u prikladnijem terminu u okviru 46. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, umesto onog koji su predvideli organizatori u ponedeljak, u 16 časova u bioskopskoj sali umesto na Letnjoj pozornici. Svoj stav Kovačević je saopštio producentu filma.

Nakon reditelja Dušana Milića koji je svoj film „Mrak“ povukao s Festivala filmskog scenarija Vrnjačka Banja, a potom i Siniše Cvetića s ostvarenjem „Usekovanje“ ekipa još jednog naslova – „Nije loše biti čovek“ scenariste i reditelja Dušana Kovačevića zatražila je od čelnika ove smotre da „da ih u što hitnijem roku obaveste o novom, adekvatnom terminu prikazivanja filma od ponedeljka u 16 sati“.

Uprkos tome što je čelni čovek Festivala filmskog scenarija Saša Milenković izjavio za naš sajt da „ne mogu da izađu u susret“ javno izrečenom zahtevu producentske kuće „Art&Popcorn“, koja stoji iza filma „Nije loše biti čovek“, da se ovom ostvarenju ponudi novi, prikladniji termin prikazivanja u Vrnjačkoj Banji, producent Miroslav Mogorović kaže za Nova.rs da ne odustaju od svog zahteva.

S obzirom da je svečano otvaranje 46. Festivala filmskog scenarija predviđeno za petak, nakon čega će biti održana projekcija filma „Ala je lep ovaj svet“ na Letnjoj pozornici, Mogorović ističe za naš sajt da „još uvek ima vremena“.

– Naš predlog da se za film „Nije loše biti čovek“ nađe prikladniji termin nije nikakav ultimativni zahtev. Mi, prosto, računamo na razum i smatramo da inat ne vodi ničemu. Naš predlog je baziran na činjenicama, koje nisu lične, več u krajnjoj liniji istorijske. Zna se ko je Dušan Kovačević u našoj kinematografiji i kulturi. Ne insistiramo na nečemu što nije razumno, već samo želimo da film bude prikazan publici koja to zaslužuje. A prikazivanje filma u ponedeljak, u 16 sati u bioskopskoj sali nije razumno – smatra Miroslav Mogorović.

Direktor ovog festivala Saša Milenković, kao deo selektorske komisije (u kojoj su bili i profesor Radenko Ranković i izvršni producent Marko Jovičić) odabrao je da se na Letnoj pozornici prikaže sedam filmova i to: „Ala je lep ovaj svet“, „Zlatni dečko“, „Porno priča“, „Strahinja Banović“, „Toma“, „Bilo jednom u Srbiji“, „Leto kad sam naučila da letim“, dok su naslovi poput „Nebesa“, „Kelta“ ili „Heroja radničke klase“ predviđeni za projekciju u tamošnjem bioskopu.

I dok je Milenković bio odsečan u stavu da je adekvatniji termin za „Nije loše biti čovek“ od onog od 16 časova nemoguće naći, jer su „filmovi dobili svoje termine i to je to“, ekipa Kovačevićevog ostvarenja i dalje čeka „rasplet“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Međutim, ne žele da, poput Milića i Cvetića povuku ostvarenje s 46. smotre, a Mogorović kaže da autor filma Dušan Kovačević nema potrebu da se oglašava ovim povodom, ali da ima sasvim normalnu želju:

– Dušan Kovačević mi je rekao da, ukoliko se za film ne nađe prikladniji termin, onda je sasvim prirodno da ne bude u trci za nagrade, odnosno da se prikaže van takmičarske selekcije – otkriva na kraju Miroslav Mogorović.

Bonus video: Ko to tamo snima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare