U sali „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, besedom akademika Miodraga Tabačkog, večeras je otvoreno 67. Sterijino pozorje.

– Zahvalan sam Sterijinom pozorju što mi ukazuje čast da otvorim festival našeg nacionalnog pozorišta koje nosi ime velikog srpskog pisca – rekao je, između ostalog, čuveni scenograf Miodrag Tabački.

Ovo doživljava, istakao je, kao priznanje i podršku svojoj profesiji koja s ljubavlju, poštovanjem i verno nadgrađuje slikom, kreira, osmišljava i vizuelnom komponentom prati našeg dramskog pisca.

Foto: Nenad Mihajlović

– Pisac je za mene zvezda, a najbitnija karika i pokretač svega na sceni i u pozorišnom činu jeste dramski tekst. S velikim zadovoljstvom i uspehom radio sam tekstove naših klasika, Sterije, Nušića, Njegoša… kao i mlađih pisaca, mojih savremenika, Ljubomira Simovića, Dušana Kovačevića, Vladimira Arsenijevića, Milosava Marinovića… i radovao se svakom uspehu na ovom velikom festivalu. Sa željom da se naši klasici i savremenici i dalje igraju u našim, ali i u stranim pozorištima, a uz želju da se pojave i novi, mladi dramski pisci, proglašavam 67. festival Sterijino pozorje otvorenim – rekao je Tabački.

Predstava „Mileva“ Foto: Nenad Mihajlović

Uz moto “Vreme teskobe”, na ovogodišnjem Sterijinom pozorju biće izvedeno devet predstava u takmičarskoj selekciji i tri u međunarodnoj selekciji “Krugovi”.

Prva predstava na festivalu je premijera komada „Mileva“ Milene Bogavac, Olge Dimitrijević, Tijane Grumić, Vedrane Božinović, Vedrane Klepica, u adaptaciji Jelene Kovačić, u režiji Anice Tomić.

Bonus video: Predstava „Rolerkoster“, Ateljea 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar