Foto: VEVO / Planet / Profimedia

Sve je počelo je sa misterioznom slikom na bilbordima širom sveta (i na internetu). Sunce koje izlazi iznad četiri tamne planete; i samo jedna reč - Abba: “Voyage”. Ta vest je objavljena 2. septembra i pošteno je da je nazovemo najiščekivanijim povratkom u pop istoriji.

Detalji su nadmašili očekivanja. Ne samo da je postoji novi album, “Voyage”, prvi u 40 godina i 10 novih pesama koje su okupile originalni bend u studiju po prvi put od razlaza koji je ubrzan razvodom parova u bendu. I ne samo to, već je trebalo da se desi i novo „impresivno iskustvo uživo“, na stadionu po meri u Londonu – izgleda da niko nije primetio da je aplikacija za planiranje objavljena na internetu. Usred ove bedne godine, činilo se, Abba dolazi da spase 2021, piše „Gardijan“.

Mašina za promociju se zahuktala. Harbor Bridž u Sidneju je bio osvetljen u njihovu čast (Abba je uvek imala mnogo fanova u Australiji), a radio Bi-Bi-Si je pomerio svoj bilten sa vestima u 18 časova kako bi premijerno prikazao dve nove pesme:“ I dalje imam veru u tebe“ i „Nemoj me isključiti“. Na internetu su se pojavili snimci gomile koja po prvi put sluša pesme: u vrelom izvoru na Islandu; u stokholmskom zabavnom parku Grona Lund; ispred Katedrale Svetog Stefana u Beču. Neki od njih su bili u suzama.

ABBA Aba
ABBA Foto: Andre Csillag / Shutterstock Editorial / Profimedia

A negde u Londonu, bili su Bjorn Ulvaeus i Beni Anderson, koje je intervjuisala Zoi Bol, Anderson je dozvolio redak trenutak čestitanja sebi dok je razgovarao o tome kako su napisali “Mamma Mia” 1975. kada se još uvek smatralo da su čudo od jednog hita, bend koji je dobio brzu slavu pobedom na Evroviziji. U refrenu, oduševljeno se priseća, imali su ideju da skinu svu muziku i samo ostave vokale, i to je bilo, osmehnuo se, „tako pametno“. U roku od tri dana, album je dobio 80.000 narudžbina samo u Velikoj Britaniji.

Sve je to u takvom kontrastu sa snimkom Abinog poslednjeg javnog pojavljivanja, u novembru 1982, u emisiji „Kasni, kasni doručak“ Noela Edmondsa. Iako je to bila navodna promocija albuma, u suštini dogodilo se pet najneugodnijih minuta muzičke televizije ikad emitovanih. Članovi benda sede napeti u neobičnoj ne-Abba odeći iz osamdesetih (uske kravate, trake za glavu i, u slučaju Ani-Frid Lingstad ljubičasta kosa), razigrano poričući da se razdvajaju.

Uprkos činjenici da je kolekcija najvećih hitova objavljena umesto novog albuma Abbe koji su napustili, nedovršen; uprkos očiglednom opadanju njihovog komercijalnog uspeha (njihov novi singl se mučio u donjem delu Top 40, što je nezamislivo stanje čak i godinu dana ranije, kada su uživali u svom 18-om uzastopnom hitu iz Top 10); i uprkos činjenici da Abba vidljivo ne uživa mnogo u Abbi. Kada su ga pitali za svoju omiljenu pesmu, Ulvaeus umorno primećuje da su mu TV producenti rekli šta da izabere: „Pobednik uzima sve“. Agneti Faltskog je očigledno muka od svog statusa u bendu: „Nisam samo seksi zadnjica, znate“, žali se. Kada se tema okrene Ulvaeus i Andersonovom umeću pisanja pesama, to izaziva ledenu, krhku razmenu između nedavno razvedenih Andersona i Lingstad. “Beni i Bjorn su napisali toliko divnih pesama”, kaže ona. „Pa, ​​to nikad nisi rekla“, odbrusi njen bivši muž. „U redu“, odgovara ona, uz neveselo cerekanje. „Dakle, prvi put.“ Nekoliko nedelja kasnije, Abba se raspala, iako to nikada nije javno objavljeno.

I to je trebalo da bude to. Izuzetno uspešni, ali kritikovani, članovi Abbe nisu bili bend za koji je iko pretpostavio da će imati bilo kakav zagrobni život ili da će biti zapamćen kao nešto drugo osim šale – dokaz da su 70-te bile, kako je časopis „Face“ nezaboravno rekao, „Decenija koja je zaboravila ukus“ .

U 80-im godinama, izgledalo je kao da je Abba potpuno gotova. Bilo je tako nepopularno voleti ih.

Danas i Ulvaeus i Anderson kažu da su mislili potpuno istu stvar. „Početkom 80-ih, kada smo prestali da snimamo, osećalo se kao da je Abba potpuno gotova, i o tome više neće biti govora“, kaže Ulvaeus. „Bila je zaista mrtva. Bilo je tako nekul voleti Abu.”

„Imali smo malo društvo, nas četvoro zajedno“, kaže Anderson. „Sve što je Abba zaradila otišlo je u tu kompaniju i mi smo je podelili na četiri dela, bez obzira ko je šta radio. I onda, kada smo rekli: ‘Pa, to je to, ekipo, hajde da uradimo nešto drugo pa da se vratimo možda za par godina i vidimo da li smo još živi’, to je bilo to: prodali smo kompaniju. Nismo očekivali da će Abba nastaviti, to vam garantujem.”

Abba
Abba Foto: Andre Csillag / Shutterstock Editorial / Profimedia

Faltskog i Lingstad, avaj, nema nigde. Niti su se pojavile na najavi Abbinog povratka u London, umesto toga objavili su nekoliko pripremljenih citata („Kakva radost je bilo ponovo raditi sa grupom“, rekla je Lingstad). Rečeno je da su oni duboko uključeni u šou “Voyage uživo”, ali uveravanje da neće morati da učestvuju u promotivnim aktivnostima u vezi sa Abbinim ponovnim okupljanjem bio je deo njihovog razloga da pristanu na to. „Nismo ih mnogo ubeđivali, ali smo morali da im kažemo da ne moraju da razgovaraju sa tobom, Aleksis“, kaže Anderson. „Ne vi lično“, dodaje on žurno, „nego mediji”

Bonus video: ABBA avatari – kako će izgledati virtuelni koncert legendarne grupe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar