Marina Pesic najava izložbe. Foto: Promo

Trenutke na sceni tokom rok koncerata, svojim objektivom beleži mlada umetnica Marina Pešić, a njena peta samostalna izložba koncertnih fotografija ‘’Četiri žice’’ posvećena je basistima u muzičkim sastavima. Otvaranje izložbe zakazano je za 2. avgust u kragujevačkom Domu omladine, a održava se u okviru Kragujevačkog kulturnog leta.

Izložba scenskih koncertnih fotografija Marine Pešić koja će biti održana u Kragujevcu je njena druga samostalna izložba ove godine. Prva je bila posvećena damama na bini ‘’Zvuk ženskog srca’’, a simbolično je otvorena na Dan žena 8. marta. Ovoga puta, mlada autorka izbliza predstavlja bas gitariste, bez kojih nijedan muzički sastav ne bi bio potpun.

“Neretko zapostavljeni u odnosu na pevače, gitariste, pa i bubnjare, sa kojima grade ritam sekciju, u mnogim grupama su upravo basisti duša, oslonac i osnova da ceo bend zvuči kako treba. Vizualno umeju da budu posebno zanimljivi, pre svega zbog najrazličitijih izraza lica, drugačijih u odnosu na zanos gitariste tokom solaže, ili euforiju pevača dok ga satima obožavaoci prate ‘u reč’. Marina Pešić je godinama to beležila, i sada je pred vama njen pogled na bas.“ rekao je o izložbi novinar Milan Ćunković

I muzičari vole kada se na bini pojavi Marina Pešić, potvrđuju Bora Đorđević iz ‘’Riblje Čorbe’’ i basista Zdenko Kolar, član nekadašnje grupe ‘’Idoli’’.

“Kada sa bine vidimo Marinu da fotografiše znamo dve stvari. Prvo, da će njen zarazni osmeh i optimizam preći na nas i da ćemo biti bolji nego što jesmo. Drugo, da će fotografije biti vanserijski dobre. Marina oko sebe širi dobru energiju i Riblja Čorba je obožava.” opisuje Bora Đorđević saradnju sa ovom autorkom.

Zdenko Kolar ističe da su rok fotografi retka vrsta, pred kojima je ‘’težak I zahtevan zadatak’’.

“Treba ugoditi i ne zameriti se muzičarima, organizatorima koncerata, tehničarima… Dugo nisam video osobu koja sa toliko posvećenosti i ljubavi obavlja svoj posao. Sa uživanjem pratim Marinin rad u kome vidim svakodnevni napredak. Zanatlija je i profesionalac za primer. Na, ili ispred bine je neprimetna, ali zato vrlo glasna kad doprinosi muzičkom biznisu svojim oštrim okom i osećajem za pravi trenutak. Marina je čudo!“ kaže Zdenko Kolar.

Marina Pešić (33) po zanimanju je Master inženjer građevinarstva, ali je još kao dete odlazila na koncerte i tako se rodila ljubav prema muzici koja je postepeno sazrela u apsolutnu fotografsku posvećenost. Najveću pažnju posvećuje domaćoj i stranoj rok, bluz i džez muzici.

Dobitnica je više nagrada i priznanja na foto konkursima, među kojima je najznačajnija specijalna nagrada “Glas žene u muzici” koju je dobila 2017. na međunarodnom konkursu “Glas koji se vidi, slika koja se čuje”.

Marina Pešić osvojila je i plaketu ‘’Special Mention’’ 2018. na međunarodnoj izložbi koncertnih fotografija “Čisto oko, puno srce.”
Njene fotografije našle su se i na stranicama knjige “Rokenrol u kandžama interneta 2”, autora Predraga Jovanovića i Branimira Loknera, kao i na muzičkim albumima: “Zaveštanje” – Kepa & Free Spirits, “Hiljadu pitanja” – Kramer, „Reychel“ – Kler i „Songmaker“, Zona B.

Do sada je održala četiri samostalne izložbe koncertnih fotografija, a njeni autorski radovi predstavljeni su i na sedam kolektivnih izložbi u periodu od 2016. do 2019. godine.

Peta samostalna izložba Marine Pešić, biće otvorena 2. avgusta u kragujevačkom Domu omladine i deo je manifestacije Kragujevačko kulturno leto.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar