Jelena Bulajić Foto: Zoran Lončarević

Ministarka zdravlja Danica Grujičić naložila je službenicima u ministarstvu da hitno naprave spisak svih zdravstvenih radnika koji su stekli uslov za penziju, a i dalje rade u državnim ustanovama, najavio je pobedonosno jedan prodržavni medij prve korake nove resorne ministarke. Uz, naravno, rezolutnu ocenu da će se brzopoteznim odlaskom vremešnih lekara u zasluženu penziju otvoriti mesto za mlade snage. Čitate i ne verujete svojim očima.

Glavni problem zdravstva u Srbiji 2022. godine su ni manje ni više nego lekari penzioneri, odnosno oni koji bi trebalo da idu u penziju, a ispada da neće da odu.

Da, da, pričamo o Srbiji u kojoj se već godinama kuka na sav glas da nam nedostaju lekari jer specijalisti masovno, maltene u konvojima, odlaze trbuhom za kruhom put evropskih bolnica.

Da, to je ona ista Srbija u kojoj je učenicima srednjih medicinskih škola glavna profesionalna dilema da li karijeru da grade u zdravstvenom sistemu Nemačke ili neke skandinavske zemlje. Na srpsko zdravstvo ni ne pomišljaju. Verovatno zbog starijih vremešnih kolega, koje će nova ministarka da pošalje u zasluženu penziju i reši sve probleme. To je ista zemlja u kojoj anesteziologe godinama mole da pod stare dane iz penzije „tezgare“ na operacijama.

Što se kaže, da nije tužno, bilo bi smešno, a u stvari je i pretužno i presmešno u isto vreme. I ako čekate da vas neko obavesti da je ministarka korigovala ovu objavu svojih prvih ključnih poteza i objasnila da je bila pogrešno shvaćena, uzalud se nadate. Ona je najavu, naravno, potvrdila i to porukom da sve to radi zbog mladih kolega koje tek dolaze.

Kratko, jasno i odlučno odmah na početku mandata. Nema veze što je glupo, pogrešno i bez dodirne tačke sa realnošću.
Grešite ako mislite da ministarka ne zna šta radi. Zna vrlo dobro. Ide utabanim stazama svog neformalnog šefa i predsednika države.

Da, to je onaj gospodin što je krivicu za energetsku krizu prebacio na razmažene građane, koji u svojoj bahatosti potrošnje energenata hodaju polugoli po kući. Opet krajnje samouvereno i potpuno netačno jer većina potrošača daljinskog grejanja u Srbiji nema nikakav uticaj na temperaturu u svojim stanovima, već je tu ostavljena na milost i nemilost toplanama.

Možda se, po vama, iz aviona vidi da su i ministarkina i predsednikova izjava neistinite i potpuno pogrešne, ali one gađaju pravo u metu populističkog društva, kakvo je Srbija danas.

Površno pojednostavljuju problem, daju olaka i i neodgovorna obećanja, brzinski i bez argumenata upiru prstom u krivce, najčešće pogrešno, ali uvek bez mogućnosti da se okrivljeni brane.

Brzo, kratko i odlučno. Baš onako kako prosečan srpski domaćin želi da čuje.
A istina? Za nju na ovom putu mesta nema.

Komentari

Svi komentari (0)