Piše Stojan Drčelić: Naprednjačka borba do poslednjeg antivaksera

Kolumne 26. sep. 202116:03 > 21:03
Podeli:
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

"Predsednik Vučić u priči sa vakcinama podseća na dete kad hoće prvo da dobije novu igračku. I dobio je prvi novu igračku, vakcinu. Obezbedio je četiri vrste u dovoljnom broju, pa i više od toga, pa je delio redom svuda. Međutim, kad se izigrao sa svojom novom igračkom, dojadila mu je, kao i svakom detetu kojem nova igračka nije u jednom trenutku interesantna. Tako je bilo i sa respriratorima. Nabavio je aparate kojima nema ko da upravlja i samo ih ostavio da trunu. Sve mu je to brzo dosadilo i sad mu je svejedno.“Navedeni citat pripada doktorki Slavici Plavšić koja kao i njene brojne kolege apeluje na odgovornije ponašanje države kad je vakcinacija u pitanju.

Nisam stručnjak dečije psihologije, kompleksno je to oko igračaka, ali primećujem da Vučića kad je korona u pitanju nema više nigde. Ne oglašava se, mudro ćuti i na vapaj lekara za veći obuhvat vakcinacije, ne javlja se ni na antivakserske poruke koje se u medijima pod njegovom kontrolom mogu svakodnevno čuti.

Idu izbori, svaki glas je važan, ne bi Vučić nikom da se zameri, pogotovo ne agresivnim protivnicima vakcinacije. I zavetnici i levijatani i stojkovićke, sve je to na njegovoj platnoj listi. Zato korona brojke i jesu ubedjive i svedoče da smo na čelu s njim najgori u Evropi. Da se razumemo, ne mislim da predsednik države treba da servisira respiratore ali da je mogao da naredi organizaciju bolje vakcinalne kampanje – mogao je. Zašto nije, strah me da pomislim.

Zamislite samo kad bi skupljači kapilarnih glasova za SNS po javnim preduzećima skupljali siguran glas za vakcinu! Ali ne ide to tako. Korona priča je, kad je u pitanju politički rejting Vučića i SNS, odradila svoje. Nabavio je respiratore, čekao svaki avion brata Sija, mahao vakcinom, poklanjao, širio srpski svet… Ali, rok upotrebe korone i vakcine u političkom i marketinškom smislu je istekao, sad treba zajahati antivakserski talas, do poslednjeg glasa.

Ne treba ih ljutiti. Neće vakcinu a nervozni su, imaju potencijal pobune, ne treba ih zaključavati i izolovati. Naprotiv, svi zajedno uz Vučića, da damo primer pod šatrom, među narod da se vidi gde svi pripadamo…

I eto nam svima onog Nestorovića, doktora za smešne viruse, ponovo je u akciji po medijima, ovog meseca leči sodom bikarbonom. S druge strane, iskompromitovani Krizni štab više ne slušaju ni članovi najuže porodice.

Ima ona da su „zakoni imperije sve luđi kako se imperija bliži kraju“. Takav mu uz tretman korone dođe i nesuđeni zakon o policiji. Hoću da verujem da postoje ljudi sposobni da razmontiraju ovaj klijentelistički i korumpirani brlog, ali strah me da Vulinov predlog nije trajno odbijen iako ne priliči nigde i nikome sem onome ko je vojsku služio 15 dana.

Više deluje da je u pitanju taktičko povlačenje do posle izbora. Možda bude male modifikacije, ali Crni i Popara našeg vremena i našeg „Andergraunda“, Vučić i Vulin, naći će načina da zakonski legalizuju činjenicu da koljači i batinaši, narkodileri i lopovi rade za vladajuću stranku. Bilo da preko granice nose slike Paje Jovanovića, tuku opoziciju, ili melju ljude u mašinama za meso. Gde ima prakse, biće i zakonodavstva da praksu uvede u legalne tokove.

Oni su njegovi, on je njihov i sad samo treba naći zakonski okvir da se ukine mogućnost da ih više ikada iko podseti na tu činjenicu. Ko se bude bunio, biće sve po spisku i njihovom zakonu.

Bonus video: Zoran Kesić o TV duelima, antivakserima i Paradi ponosa

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar