Ratko Femić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

"Dođu tako ponekad vremena kada pamet zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati“, pisao je svojevremeno veliki Ivo Andrić. Ta vremena o kojima je pisao, za života ovog velikana su dolazila ponekad, a danas je ovo stanje konstanta. Ovde godinama pamet ćuti, budale usta ne zatvaraju, a fukare stiču prve milione, one za čije poreklo se ne pita.

Danas tek ponekad dođe vreme kada budale zaćute, a to vreme je baš došlo, vreme pred formiranje vlade.

Pretendenti na mesto ministara uglavnom ne vole da talasaju jer jedina poznata u ovoj jednačini – volja Aleksandra Vučića – zna da se smrači i precrta sa spiska one koji se samokandiduju ili posredno samokandiduju preko medija.

Punoletni, radno sposobni ljudi, „uglednici“ koji treba da vode ovu državu, bave se takvim zakulisnim spletkama, podmetanjima, banalnostima na kojim bi im pozavidele najveće mahaluše.

Čast retkim izuzecima kojih eto ima i u ovoj vrhuški.

Jedni drugima smeštaju, javno se ne oglašavaju, jer se nadaju se dobroj poziciji u Vladi, a Vučić ih prži na vrelom ulju.

Uglavnom, čini se kao da će opet za jedan dobar deo članova vlade bitan detalj u biografiji da bude učešće u bar nekoliko korupcionaških afera.

Zamislite da se u vladu vrati direktor BIA Bratislav Gašić. Čovek, hodajuća afera. Neobrazovani, pragmatični, partijski nameštenik, sa keramičarskim zanatom, upitnim poreklom imovine, došao je do vrha bezbednosnog sektora Srbije, a za vreme direktorovanja u BIA nije zapostavljao ni ostale svoje biznise. Nemam ništa protiv ovog snalažljivog čoveka, čak su mi i simpatični ovakvi uporni đilkoši koji iz nekog raspalog lokalnog kluba zaigraju u Ligi šampiona, sve dok nije u pitanju odlučivanje o budućnosti države, odnosno o budućnosti moje dece i mene.

Ali, eto i Ana Brnabić je bila na čelu vlade i opet ima velike šanse da tu i ostane, a firma njenog brata je dobila onoliko poslova sa državnim institucijama. Zar to nije bio sukob interesa. Pa onda Siniša Mali, kralj crnih fondova i off shore finansijskih akrobacija. O Neši Stefanoviću ne bih mnogo jer su njega ovi njegovi već obeležili ali ne zbog onoga što je trebalo već zato što je ojačao i postao pretnja Vučiću.

Dosad su se na spisku za sankcije SAD i EU pojavljivali ljudi koji su bliski režimu, ali koliko se vodi računa o kadrovima ne bi me začudilo da se na takvim spiskovima nađe i neko od budućih ministara. Dvoje američkih senatora Džin Šahin i Rodžer Viker predložili su donošenje zakona o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana.

Ne treba da imamo sumnje da će i ovaj zakon predviđati sankcije političkim elitama zbog visoke korupcije, saradnje sa nedemokratskim režimima… Bude li taj zakon stvarno radio posao neće se budući ministri naputovati.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram