Piše: Ranko Pivljanin: Skaj, skajp, skalp…

Kolumne 09. avg. 202111:34
Podeli:
ranko pivljanin
Ranko Pivljanin, Foto: Promo

„Ljudi, ja nemam pojma šta je to skaj telefon, aplikacija.... Ja to nemam pojma, ja imam jedan telefon, menjam ga jednom u dve godine kada ga polomim. Ja sam pobrkao skajp – oni me sve ispravljali – kažu skaj!“ Slušajući Vučića kako izgovara ove reči, sa izrazom lica prepodobne kaluđerice i hineći potpunu neobaveštenost, umalo mu nisam poverovao. Možda bi se to i desilo da nije prethodnog iskustva u kome istina još nije viđena u njegovoj blizini, a ako bi se negde tu slučajno i zatekla bila bi zatrpana gomilom laži da joj se ne zna ni traga ni bogaza.

Kako je moguće da čovek koji sve zna i u sve se razume na nivou eksperta, odjednom pojma nema o kriptovanoj komunikaciji koju su koristili mafijaši a koju je razbio američki FBI da bi se potom rasplelo mafijaško klupko čija pređa dopire do najviših organa vlasti ove države u koju su se upleli poput pileta u kučine? O, da mu samo ide u prilog, Vučić bi nam i te kako demonstrirao kako ta aplikacija radi i lično pred kamerama krekovao šifre, kao što je onomad lekare obučavao upotrebi respiratora ili analizirao Belivukove mesarske radove, ali je sada procenio da mu je umesto ekspertize mnogo korisnije da se pravi lud, neobavešten i meša skaj sa skajpom. Nije njemu skaj nepoznanica, nego nije dometnuo ima li njega i njegovih i koliko u toj „nebeskoj“ komunikaciji.

Zato se pravi nevešt, njega u „neznanju“ drži strah od onoga što može isplivati pa se sve to mesecima zatrpava eksplicitnim slikama zločina Belivukovog klana koji su postali dimna zavesa za upletenost vlasti u njihov nastanak, odgajanje i upotrebu – čim se negde ta veza nagovesti odmah se doziraju novi radovi Belivukovog života i priključenija. Posle monstruoznih fotografija dekapitiranih tela i odsečenih udova, sad se otkriva i kako su silovali ljude bilijarskim štapom i kuglama, sutra će isplivati nešto novo i još će dugo trajati ovaj tabloidni inventar njihovih zločina u svrhu skretanja pažnje i zabašurivanja suštine. Odsečene glave se poturaju u svrhu odbrane sopstvenog skalpa. Kriminalci se brane pričajući o pokroviteljstvu i vezama s ljudima režima, ovi se od njih brane njihovim zločinima: da je negde nezavisnog sudstva brzo bi se ustanovilo čiji su argumenti jači.

PROČITAJTE JOŠ:

Vučić nema pojma o skaj telefonima, ali se zato odlično razume u poligraf, naročito onaj za čijim komandama sedi brat njegovog šefa kabineta, pa se po stoti put nudi da ga priključe na tu
„spravu istine“ kako bi sa sebe skinuo sumnju u pogledu veza s organizovanim kriminalom, iako zna da poligrafsko testiranje nema validnost pred sudom. Kao što, s obzirom da je studirao i diplomirao pravo, dobro zna da je krivična prijava koju su protiv njega i ministra policije podneli gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski, pravni nonsens i ekvilibristika koja treba da onemogući eventualni pravi sudski proces, a, obaška, što se može kvalifikovati i kao krivično delo lažnog prijavljivanja. Hoće li, ako se dokaže Vučićeva nevinost, onda u zatvor Vučević i Komlenski?

U sve se Vučić razume ili ne razume, ali samo onako kako njemu odgovora. Zato ima ironije sudbine ili više pravde u činjenici da se čovek kojem je samo nebo granica o jadu zabavio s mobilnom aplikacijom koja nosi nebesko ime. Eh, taj skaj. A ja sam mislio da je to ono što nam uvaljuju na foteljama i trosedima umesto kože. A čije kože?

Komentari

Vaš komentar