Podeli
ranko pivljanin
Ranko Pivljanin, Foto: Promo

Što bi narodni pesnik rekao: da je bilo stati pa gledati...Danas je  jedan kanal Vučićeve medijske propagandne imperije - kupljen parama građana Srbije da bi služio isključivo njemu, ali još sa tragovima nevinosti i „nepinkovan“ do kraja - otvorio sezonu hinjenja dijaloga vlasti i opozicije.

Akteri: nabrušena voditeljka, kaljena kao netrepćući slušalac Vučićevih ranojutarnjih logoreja i monologa na ovoj televiziji, ovaj put rešena/brifovana da trenira strogoću; Borko Stefanović, potpredsednik Stranke slobode i pravde (u zemlji gde ima samo stranaka, a sloboda i pravda nisu skoro viđeni…) i Vladimir Đukanović, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke i nezvanični dubler Aleksandra Vučića u „opasnim scenama“ kao što je izlazak na polemičku crtu nekome ko drugačije misli…

PROČITAJTE JOŠ

I šta smo videli? Ništa što do sad nismo viđali u nekoliko sličnih nameštaljki, osim ako ne ubrojimo u raritet činjenicu da se potpredsednik SSP-a uopšte pojavio na jednoj od televizija na kojima slika i opis njegovog partijskog šefa služi kao ilustracija za preispoljnog lopova i mlađeg brata crnog đavola, koga je revnosna domaćica emisije držala na oku i za jezik da slučajno ne „pretera u dijalogu“, u paničnom strahu da li će odgovoriti zadatku i koju će ocenu dobiti. I kada bi siroti Borko bio na pragu da izgovori kakvu jeres, koja bi mogla iznervirati njenog omiljenog „položajnika“, promptno bi ga vraćala na trasirani kolosek, stavljajući do znanja da ćemo se igrati, ali po našim pravilima.

Radi bolje uverljivosti, znala je da „podvikne“ i na Đuku koji je poslovično guslao priču o opštem napretku pod mudrim vođstvom njegove partije i sa pozicije pripadnika moćne vlasti koja kontroliše i vazduh u respiratorima plus ceo eskadron „marija“ na još tri- četiri televizije, sprdao se sa fosilnim ostacima srpske opozicije.

Donekle je za razumeti Borka Stefanovića što je pristao na taj simulakrum duela – iako mu je bilo kristalno jasno da će samo poslužiti kao pokriće marifetluku čija je svrha da se pokaže kako se, eto, vlast „otvorila“ za opoziciju i drugačije mišljenje – jer je, kao političar, smatrao da je zauvar da makar i na ovaj način u etar preko signala sa nacionalnom pokrivenošću ode neka poruka koja neće biti samo još jedna dijadema na kruni svemoćnog i nepogrešivog vladara. Međutim, kada se izmakne i izvaga učinak svog prženja između dve vatre, shvatiće da je uzalud goreo i da je iza toga ostao samo pepeo koji će u rekordnom roku razvejati talambasi režima da mu se ni za trag ne zna. Evo, dajem sto evra, da ćemo, koliko sutra, sa naslovnih strana onih blatoidnih režimskih propagandnih štaka čitati naslove „Đuka razbio Borka“, „Đilasovac poražen u duelu“ i da više ne sugerišem naslove vučićevićima, lađevićima i vukajlovićima – umeju oni to bolje od mene.

Nije dijalog niti sloboda govora da, s vremena na vreme – zapravo samo onda kada gazde iz Brisela i Vašingtona podviknu ili kada pred kakve izbore treba odglumiti transparentnost – u televizijske studije pripustite nekog opozicionara nakon što ste ih prethodno samleli kao izdajnike, lupeže i bedne luzere željne vlasti i privilegija, dok u stolici preko puta na njih reži neki Orlić.

Na kraju krajeva, koga briga šta će da kažu Stefanović, Jeremić, Obradović, Tepićka, Đilas etc. u 45. minuta pijačarske atmosfere, ali istinska demonstracija slobode govara i odgovorne javne reči bi bila da u tim istim ili sličnim informativnim emisijama Marija i ostale „nade“ pitaju, primera radi:

Nebojšu Stefanovića šta kaže na dokumenta koja je objavio jedan nedeljnik, a koja nedvosmisleno govore o štetnim ugovorima MUP-a kojem je bio na čelu i privatne firme za trgovinu oružjem u kojoj je radio njegov otac? Ili, pak, ko je ta famozna Dijana Hrkalović i otkud se ona našla na poziciji državne sekretarke u MUP-u? Zašto je, kada i kako smenjena? Aleksandra Vulina na koji način vraća dug ženinoj tetki iz Kanade, nije valjda da opet mora dvadeset puta preko okeana u vreme ove pandemije?

Predsednika Vučića sa kim je to on razgovarao kad su ga 11 sati prisluškivali? Zašto država Srbija ne izručuje Crnoj Gori Svetozara Marovića i njegovu saradnicu i da li je poslao onaj mejl sa tim odgovorom novinaru Televizije „Vijesti“ koji je obećao? Ivicu Dačića, kakva su njegova iskustva sa prisluškivanjem i kako se sa druge strane žice našao Miša Banana? Dariju Kisić Tepavčević da li je njen uticaj omogućio privilegovane poslove bratovljevoj firmi? Premijerku Brnabić to isto. Tomislava Momirovaća da li zaista misli da, osim što ume da kaže kako je „ova ekipa vrh“, ima ikakve druge kvalifikacije za mesto ministra infrastrukture…? Dušana Bajatovića da nam objasni kako je nastao dug Srbijagasa od 1,2 milijarde evra i da li je rast tog duga direktno proporcionalan rastu njegove plate?

Milorada Grčića da nam predstavi svoju stratešku viziju Elektroprivrede Srbije? Sinišu Malog da kaže na kome drvetu raste 4,4 milijarde evra od kojih će biti napravljen metro? Tomislava Nikolića da izvesti o daljim planovima srpsko- kinesko-ruskog strateškog partnerstvu i onim kućercima na savskoj obaloutvrdi? Vesića ne morate ništa da pitate. Dovedite u studio Aleksandra Obradovića iz Krušika da priča zašto je, maltene, kidnapovan i zašto je, gotovo tajno, bio u zatvoru?

Oca poginulog radnika iz Lučana, onu baku čija kuća se našla na putu prosperitetnog asfalta kojoj su Zoran Drobnjak Vučić naobećavali sve pa masno slagali, novinara Milana Jovanovića iz Grocke kome je pre dve godine spaljena kuća i nekog iz pravosuđa da ih pitate zašto ni posle dve godine ovaj slučaj nema sudskog epiloga? Državnu javnu tužiteljku Zagorku Dolovac da vidimo kako žena sada izgleda? Nekog ozbiljnog arhitektu da nam konačno razjasni treba li nam i i ne gondola na Ušću, zašto je važno izmestiti onaj tramvajski most preko Save i da li postoji opasnost da neka poplava slična onoj iz 2014. ponovo u Savamali naseli guštere i zmije, ovaj put zajedno sa žabama?

To i te pitajte, Marija, pa ćete videti kako cveta dijalog i šire se vidici. I ne morate vi? Neka to radi Radio televizija Srbije koju svi plaćamo, a vi pitajte gospodina Vučića, kad jutrom navrne, kako mu uspeva da stalno porani i zoru prevari. Da je samo zoru!

Komentari

Vaš komentar